La renda per llar va baixar fins a un 11% a Calella degut a la pandèmia

Les economies familiars es van veure molt tocades degut a la pandèmia

  • Els ingressos econòmics de les famílies calellenques van baixar l'any 2020 a causa de la pandèmia. Hi ha una desigualtat de més de 10 mil euros en la renda per llar en funció de la zona de la ciutat.

2022-10-09T09:05:54+01:0009/10/2022|

L’any 2020 serà recordat per tothom per estar marcat per la pandèmia de la COVID-19. Va afectar absolutament tots els àmbits, però deixant de banda la sanitat, va incidir especialment en l’economia, tant a gran escala com a nivell familiar. A Calella, la renda per llar va disminuir fins a un 11% l’any 2020.

Dins de la mateixa ciutat hi ha diferències de renda importants. Segons les dades fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), desglossades per districtes, la renda va disminuir a tots els barris en comparació amb el 2019. La zona amb una reducció més brusca respecte el 2019 va ser entre Batlle i Sant Josep, on va baixar fins a un 11,1%, mentre que de la Riera Capaspre a Sant Pol és on el canvi va ser menys notori, d’un 2%.

Els ingressos mitjans obtinguts per les famílies varien enormement. Les dues zones de Calella amb una major diferència és de més de 10 mil euros. Des de la Riera Capaspre fins a Sant Pol, la renda per llar va ser de 24.322 euros, mentre que a la urbanització de cases unifamiliars més pròxima a Poblenou, la renda mitjana per habitatge era de 35.296 euros.

Al nucli urbà de Calella també hi ha desigualtats: mentre que al tram comprès entre la Riera Capaspre i el carrer Escoles Pies els ingressos van ser d’uns 27.081 euros de mitjana, als carrers del costat, entre Escoles Pies i Batlle-Raval, pujaven a 33.324 euros. La resta del centre es movia entre els 28.197 i els 30.226 euros. Les dades mostren la renda per llar, és a dir, els ingressos obtinguts per tots els membres que viuen en una mateixa casa.

El 2020 va ser un any en què molta gent va perdre la feina degut a la pandèmia. Va ser un any molt marcat pels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que van afectar pràcticament tots els sectors. Però un dels àmbits més castigats va ser un dels que més impacte té en l’economia calellenca, el turisme. En una ciutat turística, el turisme va desaparèixer. El tancament de les fronteres i les restriccions de mobilitat van fer caure en picat la facturació d’hotels, bars, restaurants i botigues, que al seu torn no podien fer front als sous del personal. I això va provocar la reducció que mostra la renda per llar.

Als municipis del nostre voltant, Sant Pol de Mar es troba en una posició molt millor. La renda mitjana se situava entre els 34.378 i els 45.553 euros. A Pineda els ingressos per habitatge són més similars als de Calella, amb una diferència de 24.469 euros de mitjana a Poblenou a 36.603 euros a la zona més pròxima amb Santa Susanna per sobre de la N-II. A bona part de Santa Susanna, de fet, la renda mitjana va pujar un 6,9% fins als 36.997 euros tot i la pandèmia.

Comparteix el contingut!

Go to Top