Xavi Amor: “L’Alt Maresme ha de ser suficientment ambiciós per demanar un nou hospital”

  • L’alcalde de Pineda reserva uns terrenys al costat de l’autopista i a tocar de Calella per si Salut hi vol construir un nou hospital

  • Amor considera que cal una revolució de l’administració local que aclareixi les competències dels ajuntaments i els atorgui més autonomia

Xavi Amor al despatx d’alcaldia de l’Ajuntament de Pineda

  • Xavi Amor té 47 anys i és alcalde de Pineda de Mar des de l’any 2007, tot i que va entrar com a regidor l’any 1999. Es defineix com a “veí del barri de Poblenou”. Va començar en el món laboral com a professor d’educació física i també ha treballat en el sector comercial abans d’entrar en la política. Acaba de graduar-se en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), uns estudis que ha compaginat amb la seva tasca com a alcalde i als quals va donar un impuls durant la pandèmia. Ha tingut diversos càrrecs en administracions supramunicipals com la Diputació de Barcelona i en entitats com la Federació de Municipis de Catalunya, també dins del PSC.

2022-11-13T10:37:01+01:0013/11/2022|

Després de 15 anys com a alcalde, ha arribat el moment d’escalar a una administració superior? Es veu de Secretari General, Director General o Conseller de la Generalitat?

Em veig sent útil. Sóc un polític d’acció i reacció. Em sento còmode a la política local, tot es toca més, és més proper i més agraït, tot i que també és molt més dur perquè és més exigent. Però els que pertanyem a partits com el socialista som molt ordenats i disciplinats. Aquella frase típica ‘d’estar a disposició del partit’ sempre la tenim a la recambra per si de cas. Ara mateix tinc molts projectes encara per al nostre municipi, la meva passió és Pineda. He dedicat -i ho continuo fent- els millors anys de la meva vida, molts esforços i moltes hores. Si es donés la possibilitat d’entrar a la Generalitat es pot parlar, però ara mateix no ho contemplo.

Es presentarà a la reelecció a les municipals de 2023?

Això és un procés que també hem d’acabar de decidir al partit, però tot apunta que continuarem portant el projecte a Pineda. A més a més, és una etapa que es planteja un nou canvi, hem estat treballant durant molt de temps en equipaments necessaris. També amb l’orgull del poble, volem que la gent se senti orgullosa del seu municipi i ara tenim una oportunitat que ve donada sobretot per recursos externs, especialment pels Next Generation, que ens donen l’oportunitat de dibuixar quina és la Pineda que volem les properes dècades. En aquesta última convocatòria hem aconseguit més de 800 mil euros, hem assolit la puntuació més elevada dels pobles de la comarca que es presentaven. Però també hem aconseguit del Ministeri gairebé dos milions d’euros pel pas subterrani que farem amb Santa Susanna a la platja. I tenim el carril bici, que també ens l’han concedit. També presentarem equipaments com la nova comissaria de policia i la reforma de l’Ajuntament.

Amor es posa a disposicio del partit, tot i que creu que encara pot fer molt per Pineda, del que es alcalde des de fa 15 anys.

Parlava de l’orgull de Pineda i molta gent li atribueix, sobretot a Poblenou. Però també hi ha males llengües que diuen que l’alcalde de Pineda està a Molins de Rei…

Tothom sap, perquè em veuen, que jo visc al carrer Ponent, al meu barri. Intento estar el màxim d’hores possible al meu municipi, tot i que sí que és veritat que alguns dies no estic a Pineda per temes familiars. És la dedicació que hi posem, que també em fa perdre’m moltes coses dels meus petits. Però un ha de triar i la veritat que tinc molta passió pel poble.

Un dels problemes de molts pobles del Maresme són les ocupacions i màfies, Pineda no se n’escapa. Com es pot acabar amb aquest problema?  

Es pot acabar amb l’ocupació a través de la regulació de la llei. Segurament, els objectius de la llei que intentava protegir el ciutadà envers de l’habitatge s’han aprofitat i ens volen colar normalitzar coses que no són normals. Cal un canvi de la llei i ja hi estem treballant els socialistes a nivell del Congrés dels Diputats, que diu de manera més clara que els ajuntaments tindran més eines per desocupar en poques hores. S’està fent feina també amb l’impuls d’alguns alcaldes socialistes com el de Mataró, David Bote, i estem en coordinació constant.

 No m’amago de dir-ho, sóc totalment contrari a l’ocupació, penso que és l’exemple del fracàs de les polítiques d’habitatge. Hauríem de tenir mecanismes per poder fer possible que tothom accedeixi a l’habitatge, però normalitzar que un es fiqui dins d’una propietat que no és seva no ho comparteixo. Com a administració hem tapiat propietats, hem enderrocat equipaments i sostres perquè no s’ocupin. També hem atès a famílies que tenien una necessitat. El que no farem mai és cedir davant de gent que ve a un municipi a provocar molèsties o d’altres coses com pot ser la delinqüència través de màfies o a través de plantacions de marihuana, al Maresme sabem de què estem parlant. 

“Sóc totalment contrari a l’ocupació, és l’exemple del fracàs de les polítiques d’habitatge”

Parlava del fracàs de les polítiques d’habitatge, però també se’n poden fer a nivell municipal…  

Estem a punt de signar un conveni amb l’Incasol per un tema de d’habitatge. A més, és un projecte molt interessant perquè és intergeneracional, és a dir, anem a barrejar gent jove amb gent gran i famílies. Però els ajuntaments fan més del que poden, sincerament estem en una situació força límit. Quadrar uns pressupostos és molt difícil quan pugen un 50% els subministraments; estem parlant de la llum del carrer però també de la llum de les escoles, que paguem també els ajuntaments. Quan han retallat l’interès de plusvàlua. L’altre dia, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, em parlava de la Llei de finançament local, de la qual he sentit a parlar tota la meva vida i no la tenim. Jo li deia que ja estem superats, ja no necessitem només una llei de finançament, necessitem una revolució de l’administració local. 

A més dels temes econòmics i de finançament, tenim un problema a l’hora de donar permisos, quan ens arriba una inversió que es podria posar el municipi i que podria generar ocupació. Moltes d’aquestes coses han de passar a la Generalitat i els tràmits són molt lents. Per això parlava de revolució, a part d’aclarir competències.

“Necessitem una revolució de l’administració local”, diu Amor, referint-se a la lentitud dels processos i tràmits públics quan s’han de traspassar d’una administració local a una superior, com la Generalitat.

El que demana és més autonomia pels ajuntaments.

Aclarir fins a on arribem i, on no arribem, que compleixin les altres administracions. Després la Generalitat demana competències, i em sembla molt bé, però quan les té, sempre les han d’executar els ajuntaments. Per fer-ho, han de garantir el finançament, sinó no quadra. I amb això hem tingut alguns problemes. 

Continua en peu l’oferiment dels terrenys per part de Pineda a la Generalitat per la construcció d’un hipotètic nou hospital? Les obres de Calella no han començat…

Jo crec que l’Alt Maresme té l’obligació de mantenir sempre la reserva d’un espai per un nou equipament hospitalari. No estic dient que hagi de ser forçosament a Pineda, però el Maresme està creixent i l’Alt Maresme de manera especial. Encara tenim hotels oberts, la temporada turística, que era molt estacional, sembla que comença a allargar-se. Per tant, tindrem una pressió turística de viatgers que venen i es posen malalts i també gent que ve a la zona del Maresme a convertir la segona residència en la primera. Normalment ja tenen una edat, i tot i que la gent gran cada dia és més activa i està molt més ben cuidada, cada vegada tenim població que pot necessitar serveis sanitaris.

Les obres de millora i ampliació que el president Aragonés va anunciar fa dos anys i que porten aquest retard són urgents i necessàries, igual que l’ambulatori de Pineda i el de Malgrat. Però crec que l’Alt Maresme ha de ser suficientment ambiciós per demanar que comencem a pensar en un hospital dimensionat a la realitat. Ja no dic a futures ampliacions de l’actual, que també. S’ha de preguntar a cada municipi els espais de creixement d’habitatges que tenen, hem de saber quina serà la població d’aquí a 10 o 20 anys. En el nostre cas és el pla parcial número 1, al costat de Can Xaubet. Tot i que hem tingut molts nuvis i núvies per aquest terreny, sempre, de moment, el deixarem per aquesta possibilitat de construir un nou centre sanitari. Entre d’altres coses, perquè està a tocar amb un altre terreny d’equipaments de Calella i crec que junts faríem un bon servei i una bona proposta.

L’any 2008 ja es proposava un nou hospital. Llavors la Consellera de Salut, Marina Geli (PSC), va proposar ubicar-lo a la part alta de la Riera Capaspre, també a Calella. Com que no s’executava el projecte, Pineda va posar a disposició de la Generalitat la reserva d’uns terrenys a tocar del Rierany dels Frares per un futur nou hospital, a dia d’avui continua oferint el mateix espai. 

Fa un any, l’Ajuntament de Pineda va anunciar que crearia una oficina per tramitar el DNI i el passaport, quan s’obrirà? 

El que dèiem abans dels terminis de l’administració, són lents. I més quan estàs parlant directament amb un Ministeri, en aquest cas el de l’Interior. Vam tenir ara fa dos mesos als tècnics d’Interior mirant possibilitats de local, no val qualsevol. Ha d’estar ben comunicat, el més a prop possible de les estacions. Estem parlant d’una oficina que donarà servei també a l’Alt Maresme i evitarem que la gent vagi a Lloret o a Mataró per fer-se el DNI, el passaport o qualsevol tramitació d’immigració. Ja s’està ultimant el conveni de col·laboració, de fet estem esperant data amb el ministre per poder fer la trobada i acabar-lo de signar. Després, el que triguin les obres i posar-lo en funcionament. A nosaltres ens agradaria que fos el més ràpidament possible, que l’any 2023 la tinguéssim en funcionament, però és possible que sigui més tirant cap al segon semestre de l’any.  

Fa anys que es parla de la urbanització de Can Carreras. És evident que manquen serveis, com el clavegueram o l’enllumenat públic, i s’han anat fent passes però mai acaba d’arribar el moment d’executar les actuacions més importants. Per què?

Nosaltres ens vam presentar a una subvenció de la Generalitat de Catalunya i vam obtenir els diners per fer tot el planejament. De fet, ja tenim en el pressupost partides que van destinades a circuits d’aigua per portar-la a Can Carreres, que té una canonada molt deficient, a mini depuradores que estaven dintre del projecte d’urbanització i que en principi ja hem instal·lat. Hem de recordar també, perquè crec que és just dir-ho, que els veïns van posar un contenciós que va aturar durant dos anys i mig el procés que portàvem. Tothom ha col·laborat a que això vagi al ritme que va. 

Sabem la realitat que hi ha a Can Carreras, que cada dia és més complex. Per molt que intentem evitar ocupacions, s’acaben produint. Per posar al dia Can Carreras es necessiten molts recursos. Principalment dels veïns, ja al ser una urbanització se n’haurien de fer càrrec al 100%. Hem avançat, però és veritat que d’aquí a que comencem a fer obra real i que la gent ho pugui veure, haurem de continuar posant fanals solars, arreglant els sots que van sortint, aquestes petites coses… Hi ha algun calendari? Ara estem amb la reparcel·lació, que era un altre dels tràmits que hem de fer. Es dibuixa què té cadascú, afloren també tots aquells espais que s’han anat modificant, com aquell porxo que primer era de fusta, després es va fer d’obra i avui és un menjador amb cuina… aquestes actuacions s’han de legalitzar. 

L’urbanització de Can Carreres es va crear al final de la dècada dels 60, però tot i que s’han anat constuint cases i fent modificacions, mai s’ha regularitzat. Per això no tenen serveis públics com enllumenat públic al carrer o clavegueram, perquè no està recepcionada.

Pineda i Calella han començat aquest any una col·laboració en matèria de seguretat i una de les actuacions que van anunciar era la d’establir controls als accessos de Can Carreras i també de drogues.

Hem fet una taula tècnica de coordinació, en aquest cas de caire policial. Per Pineda ha coincidit amb l’actuació que s’està fent aquests dies d’instal·lació de les noves càmeres de seguretat. La primera fase ja la vam fer i en aquesta segona fase cobreix totes les entrades de les urbanitzacions, també Can Carreres. Arribarem a un desplegament de 50 càmeres a l’espai públic, és una de les primeres accions que vam acordar.

Ja per acabar, hi ha queixes de la zona verda al Rierany dels Frares per la confusió als parquímetres. Han pensat en unir-los en aquell espai?

És veritat que ho vam veure i ho vam patir, perquè al final veus justificants de Calella en bústies de Pineda. Tant Via a Punt com Gestvia s’han anat parlant per millorar la senyalització. A l’alcalde Buch li intentava transmetre que hi ha moltes coses que ens uneixen. Jo sempre poso l’exemple dels dos tractors netejant la platja, que arriben al Rierany dels Frares i fan la volta. Potser un dia podem fer-ho nosaltres i un altre dia Calella. Jo crec que en això hem d’anar aprofundint i anar trencant la frontera, que és inexistent pels ciutadans.

Comparteix el contingut!

Go to Top