Jutges, àrbitres, jurats…

2022-12-02T15:05:04+01:0002/12/2022|

Pregunta innocent: els jutges, els àrbitres i el membres del jurat d’un concurs, es poden equivocar?… Resposta: evidentment, ningú no és perfecte… Una altra pregunta: si segons el MEU criteri penso que la opinió d’un jutge, àrbitre o jurat determinat no és encertada, és lícit que pugui manifestar les meves discrepàncies?… S’ha d’ofendre aquest jutge, àrbitre o jurat perquè altres persones no valorin igual que ell les seves decisions?… Has de callar o disfressar la teva opinió, si et sembla que pot disgustar o fer que aquest jurat es pugui sentir ofès?… Si ho fem així, i mai ningú no els hi comenta res en contra, aquestes persones pensaran que la seva opinió és indiscutible, que sempre ho encerten i que no hi ha error possible… I parlant de fotografia, què passa amb els autors?… Doncs no crec que això els estimuli a crear la seva pròpia obra, sinó que creuran que el bon camí és complaure sempre als jutges o jurats… No és criticable, o millor dit, no mereix una explicació que dintre d’un mateix jurat un dels membres valori (per exemple) una fotografia amb 5 punts i el seu company de taula i d’igual prestigi ho faci amb 18 punts?… Algun dels dos ha fallat?… Doncs, NO!… Cadascú ho ha valorat diferent, perquè les persones no som iguals i opinem diferent…

Si et demanen que siguis jurat (la qual cosa vol dir que aprecien positivament el teu criteri), no t’has pas d’ofendre si una altra persona et fa saber que no pensa igual que tu… L’art, o millor dit, les obres o treballs personals que participen a concursos i competicions, no es poden pesar ni mesurar, i sempre aniran a gust del consumidor… Hi ha persones que pel sol fet de tenir un paper penjat a la paret (títol, diploma…), creuen que la seva opinió és superior a la dels altres… Comprar un piano o un violí no té res a veure amb els teus coneixements musicals, ni que siguis un intèrpret d’aquells instruments… Moltes vegades, els títols, medalles i condecoracions obtingudes, lluny de fer a aquella persona infal·lible, l’obliguen a seguir unes pautes establertes, potser fins i tot molt diferents dels criteris més íntims i personals que pugui tenir… Per molts congressos, trobades i reunions que hi hagin, mai es podrà establir una uniformitat de criteri… El criteri, bo o dolent, sempre ha de ser personal, sincer i que es pugui raonar i defensar, sobretot si l’autor que has premiat és amic teu…

Colo, dilluns 01-març-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top