El govern espanyol vol canviar els jutges de pau per Oficines Municipals de Justícia

El Jutjat de Pau de Calella està situat a l'interior del Parkinsol

  • El Ministeri de Justícia està treballant en tres lleis que implicaran canvis en el sistema jurídic. Un dels més notoris és la substitució dels Jutjats de Pau per Oficines Municipals de Justícia, gestionades per funcionaris.

2022-12-05T10:25:12+01:0005/12/2022|

El Jutjat de Pau de Calella pot desaparèixer amb el canvi legislatiu que prepara el govern espanyol, concretament el Ministeri de Justícia. Aquesta figura, creada a l’Estat fa 200 anys, serà substituïda per Oficines Municipals de Justícia, que previsiblement aprofitaran el mateix personal que hi treballa, incrementant-lo si és necessari.

Hi ha gairebé mil Jutjats de Pau arreu de Catalunya que s’encarreguen de mediar en alguns casos per evitar arribar a judici, poden estar presents en accidents per evitar que desapareguin proves, porten el registre civil i comuniquen sentències als afectats per evitar que s’hagin de traslladar als jutjats, entre d’altres tasques. En general, s’ubiquen als municipis que no són seu judicial i que, per tant, no tenen jutjats de primera instància o d’instrucció. L’objectiu era assumir tràmits judicials i apropar l’administració de justícia a la ciutadania, tot i que no és necessari que el jutge de pau tingui estudis de Dret.

Amb aquest canvi, el govern espanyol busca professionalitzar la justícia a nivell municipal i, sobretot, digitalitzar-la. De fet, aquesta qüestió s’arrossega des de fa anys, tot i que ara s’ha presentat el projecte pilot de les Oficines Municipals de Justícia. Ja està en marxa a alguns municipis d’Albacete, on es connecten per videoconferència amb els tribunals, els òrgans de Justícia, els col·legis professionals o amb les oficines d’assistència a les víctimes.

Els Jutjats de Pau es van crear l’any 1885 a través d’un Reial Decret que afirmava que a tots els pobles on hi haguessin ajuntaments hi hauria també aquesta figura. El sou dels jutges de pau depèn del número d’habitants de cada municipi, tot i que és irrisori.

La substitució dels Jutjats de Pau per Oficines Municipals de Justícia s’inclou als projectes de tres lleis que està treballant el Ministeri de Justícia: la llei d’Eficiència Processal, la d’Eficiència Organitzativa i la d’Eficiència Digital en l’Administració de Justícia. Les tres van encaminades a “transformar el servei públic de Justícia per fer-lo més accessible, eficient i contribuir a l’esforç comú de cohesió i sostenibilitat”, segons la ministra de l’àrea, Pilar Llop, i s’emmarquen en el Pla de Justícia 2030.

Entre les diferents qüestions que incorporen també hi ha el canvi de nom dels jutjats de primera instància per Tribunals d’Instància, així com la possibilitat de fer tràmits telemàtics i evitar que la ciutadania s’hagi de desplaçar.

Comparteix el contingut!

Go to Top