Les festes de Nadal arriben amb només un dia festiu

  • El calendari d’aquest any és un drama pels treballadors: la majoria de dates assenyalades cauen en cap de setmana

  • Només Sant Esteve, que cau en dilluns, serà festiu

  • Les botigues calellenques estaran obertes pràcticament tot el Nadal
2022-12-08T16:00:58+01:0008/12/2022|

Nadal és una època amb dates assenyalades que ens regalen alguns dies de festa. Però aquest any no hi ha tanta sort: tant el 25 de desembre, Nadal, com l’1 de gener, Cap d’Any, cauen en diumenge, un dia que habitualment ja és festiu per molts treballadors. El 24 i el 31 de desembre normalment són laborables, malgrat les nits són molt importants -nit de Nadal i nit de Cap d’Any, respectivament- i aquest any cauen en dissabte.

Així, en totes les festes només tenim el dia de Sant Esteve, el 26 de desembre, que aquest any serà un dilluns, com a festiu. Només se celebra a Catalunya i ens lliga amb el nostre passat carolingi: al segle IX, quan hi havia una festa important com era el Nadal, tota la família es desplaçava a la casa pairal, un viatge que solia ser llarg. Això feia que la gent necessités temps per tornar a casa l’endemà, pel que no es treballava. Ja ho diu la dita: “per Nadal, cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva”.

Qui vulgui tenir uns dies lliures, ja sigui per descansar, per gaudir de les festes o per cuidar dels fills, els haurà de demanar com a vacances. De fet, que els nens i nenes tinguin dues setmanes sense classes és un maldecap per moltes famílies, que no saben on deixar-los. A Calella no s’ha anunciat cap casal de Nadal on els infants puguin fer-hi activitats.

Les persones que treballen als sectors del comerç o l’hostaleria, però, ho tindran difícil per tenir dies lliures tenint en compte que el Nadal és una de les èpoques fortes tant en vendes com a l’hora de sortir a dinar o sopar a fora. Hi ha altres professions, en canvi, en les que només es pot tenir festa si hi ha algun substitut degut a que són indispensables, com poden ser els sanitaris o els cossos d’emergències.

De cara a l’any vinent, pel que queda menys d’un mes, podrem aprofitar que la meitat dels festius cauen en dilluns o en divendres, ampliant el cap de setmana.

Comparteix el contingut!

Go to Top