L’aparcament de l’estació es convertirà en un “park&ride” de pagament

  • El projecte contempla eliminar les dues cases del costat del parc infantil i l’immoble del costat del cementiri, també reduiria el Parc de les Veles

  • Serà de pagament, però amb bonificacions pels que utilitzin el transport públic

La Generalitat amb Adif preveu canviar l’ús de l’aparcament de l’estació i integrar-hi 425 estacionaments per a vehicles que tindran bonificacions si utilitzen el transport públic.

El “park&ride” serà per cotxes i motos, però també per bicis i patinets

  • L’actual aparcament de l’estació, amb capacitat per menys de 170 vehicles, passarà a ser una zona de “park&ride” amb 425 places, segons els plans de la Generalitat. Serà de pagament i comportarà canvis a la zona com l’eliminació de tres immobles i la reducció del Parc de les Veles per permetre l’ampliació. És un projecte a llarg termini.

2023-01-02T17:30:44+01:0002/01/2023|

L’aparcament de l’estació de Renfe de Calella es convertirà en un “park&ride” i passarà a ser de pagament. És a dir, serà una zona d’estacionament destinada a deixar el vehicle privat -ja sigui cotxe, moto, bici o patinet elèctric- i pujar al transport públic, un espai d’intercanvi modal amb 425 places. La Generalitat ha aprovat un Pla Director Urbanístic per crear més de 14 mil noves places de “park&ride” a un centenar d’estacions ferroviàries i d’autobús de la regió metropolitana de Barcelona, entre les quals es troba la de la nostra ciutat.

El nou “park&ride” no és un projecte a curt termini, sinó que poden passar anys fins que comencin els treballs i s’acabi posant en marxa.

S’eliminen les dues cases que integren l’espai que pertany a Adif

Segons el pla director de la Generalitat, alguns elements que composen actualment la zona desapareixeran per donar lloc a ampliar les places d’aparcament, ja que n’hi ha 168 i l’objectiu és passar a 425. El projecte actual contempla eliminar les dues cases que hi ha a l’inici de l’actual aparcament, al costat del parc infantil, i també l’immoble situat al costat del cementiri

Afectaria la zona del Parc de les Veles

Segons consta al plànol que forma part del Pla Director que ha aprovat la Comissió de territori de Catalunya, el Parc de les Veles quedaria sensiblement reduït ja que s’integraria com a part de la futura zona del “park&ride”. La zona afectada és justament la que li dona més entitat al parc: les fonts d’aigua

Amb tot, des de Territori afirmen que l’espai dibuixat del Pla Director és una recomanació i no vol dir que definitivament acabi essent d’aquesta manera. Amb aquesta premisa podria canviar la volumetria de l’espai o incorporar-ne d’altres per no afectar les cases existents, així com el Parc de les Veles.

Dibuix del projecte previst per la Generalitat. (Font: Departament de Territori)

D’acord amb les previsions de la Generalitat, l’estacionament tindrà un pas estret entre les vies del tren i el cementiri per crear una bossa de mida molt més reduïda a tocar de l’aparcament de Les Palmeres, que per les seves dimensions previsiblement podria tenir places per vehicles més petits com bicis o patinets elèctrics. A més, la Generalitat preveu que els “park&ride”, també ofereixin serveis com restauració, petit comerç de primera necessitat, punts de dipòsit de paquets, lloguer de vehicles o recàrrega de cotxes elèctrics.

L’aparcament deixarà de ser gratuït

Aquesta zona de “park&ride”, però, no serà gratis, pel que una de les poques bosses gratuïtes de la ciutat passarà a tenir tarifa. El més probable és que aparcar-hi sigui de pagament per tots els vehicles i que els usuaris que utilitzin el tren tinguin bonificacions, ja que és l’objectiu que persegueix aquest tipus d’estacionament. El cost estaria integrat a la T-Mobilitat pròximament.

La Generalitat preveu que el “park&ride” de Calella tingui 425 places d’aparcament, que seran de diferents mides en funció de si es destinen a cotxes o a vehicles de mida més reduïda, com és el cas de bicicletes, patinets elèctrics o motos.

Encara no es coneixen tots els detalls d’aquesta nova zona d’aparcament. Primer cal fer estudis previs de viabilitat per determinar la ubicació concreta abans de començar els treballs -haurà de complir les limitacions establertes per la Llei de Costes- i que es defineixi el mètode de pagament i de bonificacions.

La Generalitat ha elaborat el tràmit administratiu del pla per tal de crear aquesta nova categoria d’aparcaments, però a partir d’ara són els operadors de transport públic, Adif en el cas de Calella, i els ajuntaments en les zones de terreny municipal els que construeixin i adaptin els estacionaments. Adif, per la seva banda, nega que s’encarregui de la construcció del park&ride i afirma que és Renfe qui se’n farà càrrec.

Plànols del Pla Director del park&ride. (Font: Departament de Territori)

Comparteix el contingut!

Go to Top