Vigília de Reis

2023-01-06T19:11:31+01:0006/01/2023|

De petits, la diada de Reis començava uns dies abans quan anàvem a portar la carta als Patges de ses Majestats… Recordo diversos llocs: La Cultural, Escola Pia, crec que l’Orfeó, més endavant també a la Cooperativa l’Amistat… Hi havia una taula amb els tres enviats reials, acompanyats de patges petits i d’alguns representats de les “forces vives” de la ciutat, per organitzar i ordenar la cerimònia… Cues per entrar i cues per sortir… Pares, mares i fills amb la carta a la mà… La podies donar al que et feia més patxoca… Els patges repartien caramels i el del Rei Baltasar una figureta de xocolata (negra, és clar) embolicada amb paper de plata pintat o de cel·lofana transparent… Aquest era el primer acte…

La vigília de la festivitat (5 de gener) tocava anar-los a rebre a entrada de fosc… Obria la comitiva un “patge” a cavall amb l’estrella il·luminada… Arribaven pel Passeig de les Roques (abans Carretera Vella), a vegades a cavall, després amb carrosses, amb el seu seguici d’ajudants que aportaven diferents entitats calellenques… La majoria de gent sabia que, per exemple, aquell any els del bàsquet anaven amb el rei Blanc, els de l’atletisme amb el Ros i els d’alguna altra entitat calellenca es pintaven de negre per acompanyar el rei Baltasar… Uns anys més cap aquí, el grup d’Escoltes hi donaven (i encara hi donen) un bon cop de mà a l’hora de repartir les joguines… Les comitives paraven a l’Església dels Sant Reis de les Escoles Píes, després a la capella dels Sants Quirze i Julita, i continuaven carrer llarg (Jovara) avant direcció Pineda, girada pel Balmes i enfilant el cèntric carrer Església, anaven a la Parròquia i Ajuntament (el que ara en diem Vell)…

No recordo haver anat mai amb fanalet, però sí que era costum acompanyar la comitiva amb llumetes per “mostrar-los el camí”… Llavors a casa a preparar el plats (de ben grans encara ho fèiem per desig dels pares) i el menjar i les begudes pels patges i camells (tot i que mai en vam veure cap)… Unes galetes, aigua o un gotet de vi dolç, solia ser el “menú” preferit… A dormir ben aviat i a somniar, tot repassant si havies fet alguna malifeta prou grossa perquè aquell any et dugessin carbó… Si no era així, l’endemà trobaries al plat alguna de les joguines que havies escrit a la carta i altres materials que mai no se’t hauria acudit demanar… Roba, sabates, mitjons, etc… El dia 6, ja de bon matí, el carrer anava ple de nens i nenes exhibint els nous regals que els hi havien dut el Reis… Per la categoria dels regals, semblava que els fills de les famílies més benestants, s’havien portat millor que els d’altres famílies més humils… Això no canvia…

He recuperat aquesta foto d’un àlbum d’en Josep Andreu de l’any 1977… Diria que són el Patges i la comissió organitzadora…

Colo, dijous 05-gener-2023

Comparteix el contingut!

Go to Top