L’Hospital de Calella aplicarà la intel·ligència artificial per diagnosticar disfàgia

  • L’Hospital de Mataró ha desenvolupat l’algoritme que permet diagnosticar disfàgia en 6 segons

  • El centre sanitari calellenc és un dels cinc hospitals catalans que farà el cribratge amb un software basat en intel·ligència artificial

La disfàgia és un trastorn que dificulta empassar aliments i líquids

2023-01-09T17:22:07+01:0009/01/2023|

L’Hospital de Calella utilitzarà un software basat en intel·ligència artificial per diagnosticar disfàgia, un trastorn que dificulta empassar líquids i aliments. Aquest algoritme ha estat desenvolupat al Maresme, concretament a l’Hospital de Mataró, i permet tenir el diagnòstic en 6 segons analitzant unes 200 variables combinades amb models matemàtics.

L’Hospital de Mataró ja ha fet les primeres proves, però a partir d’aquest mes de gener comença una prova pilot a cinc hospitals catalans, els de Calella, Badalona, Vic i Palamós, a més del de la capital del Maresme. El projecte compta amb el finançament de 600 mil euros del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Fins ara, el cribratge dels pacients requeria d’una visita presencial amb especialistes que es podia allargar fins a 20 minuts. Amb el nou software, es podrà diagnosticar en pocs segons, tot i que ho certificaran els professionals sanitaris, com logopedes.

Les persones amb disfàgia tenen grans dificultats per menjar o beure, ja que sovint tenen atacs de tos o s’ennueguen. Es dona sobretot en persones grans.

La disfàgia és una malaltia poc diagnosticada tot i que cada vegada és més freqüent. El que fa sospitar que una persona la pugui patir és que tingui tos mentre està menjant o bevent i la sensació que l’aliment queda obstruït. Si es detecten aquests símptomes, cal anar a l’hospital per comprovar si es tracta d’aquesta malaltia.

Les persones que la pateixen tenen un risc molt elevat de patir malnutrició degut a que no poden empassar els aliments que necessiten en la quantitat adequada. També són propensos a ennuegar-se sovint, amb el risc de desenvolupar infeccions respiratòries, sobretot pneumònia per aspiració, que apareix després d’haver aspirat o inhalat aliments, líquids o vòmit cap als pulmons.

Afecta al 84% de les persones amb malalties neurodegeneratives i al 25% dels malalts de càncer de cap i coll. Es dona sobretot en persones grans, afectant fins a vuit de cada deu residents en centres geriàtrics. Per això, una vintena de cuiners de residències del Maresme han participat en un taller de nutrició i hidratació per conèixer les receptes que més accepten les persones amb disfàgia.

Comparteix el contingut!

Go to Top