Petites històries d’infantesa

2023-01-13T11:05:10+01:0013/01/2023|

Als anys 50, una colla de vailets entre els carrers Costa Fornaguera, Sant Antoni, Jacint Verdaguer i Monturiol, ens ajuntàvem per jugar plegats, formant un grup heterogeni d’edats i complexions físiques ben diferenciades… El forn de can Venanci i els carrers del voltant, inclosa “la Placeta”, eren els punts de reunió… Recordo el “tobogan” que tenien a can Venanci per baixar els sacs de farina des del carrer fins el soterrani on hi havia el forn… Un espai ideal per deixar-nos lliscar fins la planta baixa… També a vegades ens deixaven fer el nostre pa personalitzat… Potinejàvem aigua i farina fins a donar-li les més diverses formes, amb resultats de cocció final molt diferents i millorables… Al davant d’aquesta entrada de la farina, el carrer Monturiol (llavors encara no obert del tot) era de terra, com tots els altres d’aquella zona, i algunes cases començaven a néixer-hi… En una d’aquestes noves i humils cases vivia i cuidava les minses flors d’un petit pati que tenia tocant el carrer una dona gran (nosaltres la vèiem vella) amb vestuari fosc o potser negre, el cabell recollit en un gran monyo, que es deia Frasquita… Amb la seva llengua materna (havia vingut d’alguna regió de l’altra banda d’Espanya) moltes vegades ens distreia explicant contes… Deuria ser un espectacle per ella tenir d’auditori una colla de nanos asseguts per terra i pendents de les seves històries… El que més recordo però, era que sempre en acabar li demanàvem que ballés una mica i ella ho feia tot cantant alguna tonada ancestral de les danses tradicionals de la seva terra… Encara la veig giravoltant, cançonejant i ballant amb aquell esperit alegre i desinhibit que, sens dubte, li deuria recordar la seva llar nadiua… Uns moments d’esbarjo per a nosaltres, que li rèiem el ball, i per ella que retornava als paisatges i vivències mai oblidades de la seva joventut…

El fotomuntatge és de l’any 1978 i a la imatge hi podem veure una àvia del poble Garrovillas (Extremadura), que sempre m’ha fet pensar en aquesta anècdota…

Colo, dijous 25-març-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top