Eleccions municipals, propostes…

2023-02-02T10:34:01+01:0002/02/2023|

Cada dia que passa van apareixen informacions sobre les presentacions que fan els diferents partits de Calella en relació a qui anirà i formarà part de les llistes electorals. Es van coneixent noms i, poc a poc, ens anem assabentant de qui s’apunta al carro de la política municipal. I com sempre, hi ha de tot: excel·lents professionals en el seu àmbit laboral, persones compromeses amb la cultura, l’esport i la ciutadania, persones que volen “provar” el què és la política municipal, persones que tenen “solucions” per a tots els problemes que hi ha a la ciutat, persones que veuen una oportunitat de “fer carrera” en el món polític, persones que -de veritat- tenen ànim de servir al poble i volen millorar-lo…, i tants altres diferents perfils. Al capdavall, tot plegat serveix per definir les properes llistes.  I així ha estat en el passat i així serà en el present i en el futur. Tot això és normal.

El que veritablement ens ha de preocupar a la ciutadania que votem és quines ofertes ens faran aquestes persones i els partits amb qui es presenten. D’entrada, tots tenen la clau de volta per millorar la ciutat, incrementar el benestar de les persones i per garantir un futur esplèndid. La llàstima és que la realitat, sovint, és dura de pelar i mostra que, tot i que històricament la ciutat ha anat avançant, encara hi ha temes que necessiten millorar. Alguns temes, molt.

Amb la voluntat de no interferir en la preparació dels programes electorals, però si amb el desig de voler que la ciutat millori, presento als partits algunes propostes que, com a ciutadà, considero interessants de ser tingudes en compte.

  1. La seguretat ciutadana. Calella no s’escapa a les dificultats de moltes altres ciutats i pobles: robatoris, agressions, ocupacions il·legals, furts, baralles, destrucció de bens públics…, hi ha necessitat d’incrementar la seguretat. Com? Amb més agents, amb càmeres, amb més educació ciutadana, amb més informació, amb més mesures preventives…, hi ha maneres de fer-ho i recursos.
  2. La neteja: a aquestes alçades, molts veïns ja sabem que l’empresa que s’ocupa de la neteja viària i de la recollida de deixalles no fa bé la seva feina. Caldrà pensar en solucions pràctiques: municipalització? Nou contracte? El tema no és fàcil ni surt econòmic es faci el què es faci, però no hi ha dubte que la neteja de l’espai públic necessita millorar a la ciutat.
  3. Gent gran. Cal anar posant fil a l’agulla per tal d’oferir espais per tal que les persones grans de la ciutat puguin desenvolupar activitats diverses. Centre de dia, espai polivalent…, el nom no farà la cosa, però sí que cal pensar i definir quina “cosa” es fa.
  4. A ningú escapa que els joves cada vegada troben menys oportunitats a Calella per desenvolupar la seva vida. Espais d’oci, de trobades, de formació, d’emprenedoria, etc…, cal pensar en dotar a la ciutat de propostes per a aquesta franja d’edat.
  5. Partint de la base que l’ajuntament no pot crear empreses privades, sí, en canvi, pot fomentar la innovació empresarial, l’emprenedoria, donar suport a la creació de noves empreses…, i també, de protegir i facilitar que les empreses ja existents continuïn la seva tasca a la ciutat. Turisme, comerç, salut, restauració, formació…, hi ha camps que es poden potenciar i altres que caldria oferir, com fomentar la creació d’empreses de tecnologies, per exemple. Cal dissenyar un pla estratègic per a l’economia local.
  6. Entitats locals. Donar suport i potenciar les entitats locals de lleure, d’esports, culturals o cíviques hauria de ser una prioritat. El teixit associatiu local permet que molts veïns i veïnes puguin desenvolupar interessos personals, de salut i de lleure des de la mateixa ciutat. Caldria revisar si realment val la pena subvencionar a empreses i entitats de fora de la ciutat amb propostes limitades però molt cares (tipus Volta ciclista, Ironman…, per posar dos exemples).
  7. Imatge de ciutat. Destinar diners a la imatge de la ciutat i la seva promoció, donat que som destinació turística, hauria de ser important per a l’ajuntament…, i no deixar-ho en mans privades o dels empresaris, qui prioritzen els seus negocis (cosa ben legítima, òbviament), abans que l’interès general de la ciutat.
  8. Revisar el Pla General d’Urbanisme, per tal d’ajustar-ho a les noves necessitats del municipi. Un pla general és una eina de millora i de progrés de la ciutat i, per tant, és dinàmic. NO es possible millorar amb els criteris de fa gairebé vint anys.
  9. El canvi climàtic hauria de fer pensar en propostes de com podem fer més sostenible la ciutat. En diferents àmbits: consum energètic, mobilitat, proximitat, protecció de l’entorn…, cada dia que passa sense fer res incrementem les possibilitats de pèrdua de qualitat i de benestar.
  10. Transparència. Dotar a l’ajuntament d’eines de transparència per tal que tots els ciutadans i ciutadanes puguem saber què es fa, com es fa i amb quines finalitats es fan les diferents accions dels nostres polítics locals. I no cal seguir els protocols oficials, cal que hi hagi una veritable voluntat de comunicació i informació dels qui tenen la responsabilitat de governar els nostres interessos públics.

Deu propostes ben intencionades que estic segur poden formar part de les propostes de tots els partits. Segur que moltes ja les tenen en compte. Aquesta aportació lliure i benintencionada és per col·laborar a la millora de la ciutat. Perquè tots i totes ho podem fer, no cal estar presents en una llista electoral. Sort i encerts!

Comparteix el contingut!

Go to Top