Pressupostos expansius?

2023-02-03T20:43:01+01:0003/02/2023|

No s’emocionin senyores i senyors, la casualitat ha volgut que els pressupostos de la Generalitat i de l’Ajuntament de Calella s’aprovin la mateixa setmana. Expansius són els pressupostos de la Generalitat, els de l’Ajuntament estan més “tiesos” que un pal d’escombra. Pugen un trist 3,28%, que amb una inflació subjacent del 7,5% representa una regressió, una més, dels comptes municipals.

Pugen 500.000 euros l’aportació de l’Estat espanyol i 237.000 l’ingrés de la taxa turística. I aquí s’acaben les alegries.

El cost del deute augmenta un 500% per l’increment dels interessos bancaris, es dispara la factura de l’energia i augmenta en 100.000 euros la factura anual d’Urbaser pel mal servei de neteja que tenim al poble.

El deute municipal se situa en 10,4 milions d’euros, el que suposa el 48% del total del pressupost.

El total de polítiques socials puja a 650.000 euros.

A promoció econòmica es dediquen 144.000 euros.

Es destinen 500.000 euros al nefast projecte arqueològic de l’Aldi i es fan diverses inversions en la compra de contenidors, plaques solars, vehicles elèctrics, 50.000 euros al Passeig de Mar i 90.000 euros a la compra de material esportiu i a millores en les instal·lacions (goteres). Lluny queden els antics plans d’inversions en equipaments esportius.

A la ronda d’intervencions de l’oposició, la CUP va reclamar més atenció a la sostenibilitat i energies verdes.

Ciutadans va agrair que la zona verda segueixi creixent.

En Tejada va aprofitar per destacar com els Comuns han pogut influir en l’aprovació del pressupost, però també va remarcar la manca d’ambició dels pressupostos durant els 12 anys de Candinisme a Calella.

En Xavier Ponsdomènech va fer un repàs de la legislatura -una mica més llarg i m’adormo- i va remarcar com el govern obvia els acords amb l’oposició un cop aprovats, desviant les partides econòmiques cap al romanent per després disposar-ne segons el criteri de l’alcaldia (jugada mestra).

Els socialistes van lloar les “virtuts del pressupost” i la seva bona disposició en l’aprovació del pressupost de Catalunya (s’acosten eleccions).

Ah sorpresa! El primer tinent d’alcalde, el senyor Albert Torrent, va fer modificar partides del pressupost en directe al ple perquè quedés constància de la divisió a l’equip de govern, així ho va voler verbalitzar (viure per veure).

L’alcalde va tancar la ronda parlant de l’infrafinançament crònic de l’Ajuntament de Calella, atribuint-lo a les administracions superiors (pilotes fora) i va parlar de la “bonança” del projecte de l’Aldi amb el seu museu arqueològic sota terra.

Es va parlar de la necessitat urgent de manteniment i reformes a l’Escola La Minerva.

L’Albert Torrent va remarcar que es dediquessin els 300.000 euros a la compra de contenidors (no se n’acabava de fiar).

Es va parlar de la mobilitat provisional durant l’obra d’ampliació de l’Hospital, de la necessitat que s’actuï amb celeritat en la tramitació de l’obra, ERC va destacar els 1,8 milions d’euros al pressupost de la Generalitat i els 7 milions d’euros que s’han posat sobre la taula per pagar endarreriments al personal sanitari, treballadors que encara no saben res del pla funcional mentre durin les obres.

Es va aprovar un nou pla de joventut, encara que la regidora Cindy Rando va assegurar que aquesta legislatura ja no es podrà implantar.

Ordenança per la prohibició de venda d’alcohol en horari nocturn als locals oberts 24 hores al dia.

Moció sobre el malbaratament alimentari.

Moció de la CUP sobre malalties minoritàries.

Els Comuns van demanar una junta de portaveus per posicionar-se sobre la gestió de l’aigua en alta que s’ha de discutir al Consell Comarcal, que va guanyar per l’absència al ple per malaltia del senyor Llamazares.

A precs i preguntes es va repreguntar el que ja s’havia preguntat en plens anteriors i efectivament van seguir sense respostes per part de l’equip de govern, si les haguessin contestat hauria estat una autèntica sorpresa.

Salut per tothom.

Comparteix el contingut!

Go to Top