Salut destina 110 milions d’euros a reduir les llistes d’espera

  • El sindicat Metges de Catalunya denuncia que les proves diagnòstiques i les visites als especialistes són els serveis amb major llista d’espera a l’Hospital de Calella.

2023-03-09T19:42:55+01:0009/03/2023|

Les elevades llistes d’espera a la sanitat pública catalana és un problema que denuncien els ciutadans i també els sindicats. A l’Hospital de Calella, les proves diagnòstiques i les visites als especialistes són els serveis que més cua tenen, segons el sindicat Metges de Catalunya, una situació que es repeteix també a molts centres sanitaris. Salut ho vol intentar revertir posant en marxa un nou pla amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera, pel que destina 110 milions d’euros.

El Pla de millora de l’accessibilitat al sistema de salut preveu fer 142 mil proves, 140 mil consultes amb especialistes i 35 mil operacions més aquest any al conjunt de Catalunya. Amb això es vol rebaixar el nombre de pacients que s’atenen fora de termini -més enllà de 30 dies en el cas de les catalogades com a preferents i de 90 dies en el cas de les ordinàries-. Fins i tot es programaran quiròfans en dissabte si és necessari, segons Salut. Però aquesta sobrecàrrega recaurà en els mateixos professionals: el director assistencial del CatSalut, Ignasi Carrasco, admet que no hi ha més metges i que els que hi ha hauran de treballar més hores.

Reduir les llistes d’espera a l’atenció primària

Per reduir el temps d’espera per ser visitat als CAPs, el pla contempla formar dos mil administratius perquè descarreguin de feina burocràtica els metges: igual que tenim el metge o metgessa de capçalera, Salut vol instaurar la figura de l’administratiu de referència perquè se li puguin consultar dubtes com recordar el dia d’una visita o consultar la documentació que cal portar. Això es deu a que el 40% de les consultes que es fan per internet als metges són de temes administratius, pel que es vol treure aquesta pressió als facultatius.

També es donarà més pes als infermers delegant les consultes de malalts sense complicacions com refredats o mal de panxa i es permetrà als CAPs fer més proves i algunes intervencions com ecografies i infiltracions.

Es reforçaran les centraletes telefòniques perquè un 85% de les trucades s’atenguin a la primera, evitant les llargues espera amb la melodia de fons, i es concentraran les proves i visites dels malalts crònics en el mateix dia per evitar que hagin de presentar-se al centre mèdic masses vegades.

Comparteix el contingut!

Go to Top