Aquesta matinada toca canviar l’hora: dormirem una hora menys

  • Les busques dels rellotges s’han d’avançar: a les 2h seran les 3h

  • El canvi és per adaptar-nos a l’horari d’estiu

2023-03-25T09:27:09+01:0025/03/2023|

Aquesta setmana hem entrat a la primavera i a partir d’aquesta matinada comença l’horari d’estiu. Això vol dir que toca avançar l’hora: a les 2h seran les 3h, és a dir, dormirem una hora menys. Això permetrà allargar les hores de llum durant el dia.

Aquest canvi es produirà a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. D’aquesta manera, l’hora de sortida i posta de sol sigui més tard que durant l’horari d’hivern.

El fet d’abolir els canvis d’hora i mantenir sempre un dels dos horaris, el d’estiu o el d’hivern, està sempre sobre la taula, però el comitè d’experts europeus designat ha dilatat la decisió per la falta de consens i la pandèmia. A Espanya, el govern ja ha fixat l’inici i el final de l’horari d’estiu fins al 2026, pel que de moment haurem de continuar movent les busques del rellotge al març i a l’octubre.

Quins efectes té el canvi d’hora en la salut?

El canvi d’hora sol tenir efectes molestos en forma d’insomni, somnolència, irritabilitat o marejos, sobretot en nens i persones grans. Per la majoria de gent, però, l’efecte més notable és l’alteració de la son, ja que l’horari de feina segueix sent el mateix tot i haver dormit una hora menys. La ruptura de la rutina de la son provoca un efecte similar al del jet-lag o un augment de la migranya.

Segons una investigació elaborada per científics espanyols, això pot produir un augment de la mortalitat a les carreteres. La raó es troba en la fatiga degut a l’acumulació d’una hora de son.

Comparteix el contingut!

Go to Top