La nova llei de benestar animal exigeix fer un curs per tenir un gos i contractar una assegurança

  • La regulació integra les mascotes al nucli familiar i endureix les penes per maltractament

  • No es podran deixar els gossos sols més de 24 hores i s’elimina la llista de gossos perillosos

2023-04-05T13:34:38+01:0005/04/2023|

El Congrés dels Diputats ha aprovat la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals i la reforma del Codi Penal per endurir les penes en cas de maltractament. La nova regulació preveu que les mascotes quedin integrades al nucli familiar, tinguin sempre supervisió i estiguin en bon estat de neteja i higiene. També estipula que no es podran deixar en terrasses, patis o soterranis, tampoc en vehicles tancats, exposats a la calor o al fred ni lligats a les portes d’un establiment sense ser atesos. A més, els propietaris no podran deixar sols als gossos més de 24 hores, termini que s’amplia a tres dies en el cas d’altres animals de companyia.

Curs i assegurança

Un dels punts conflictius de la llei és el que planteja que les persones que vulguin tenir un gos hauran de fer un curs previ. Els que ja són propietaris de gossos tenen el termini de dos anys per fer-lo. I el que també serà obligatori és contractar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els danys a tercers que es puguin produir. A partir d’aquí, es pot ampliar la cobertura perquè inclogui també atenció veterinària, per exemple. Aquesta assegurança tindria un preu d’entre 30 i 60 euros anuals. La normativa també elimina la llista de gossos perillosos, ja que considera que cap animal és perillós per la seva raça i que els gossos han de ser valorats individualment.

La llei fa obligatòria la vacunació per evitar malalties i prohibeix sacrificar als animals de companyia sense cap raó degudament justificada per professionals sanitaris. En casos de maltractament, les condemnes poden arribar als dos anys de presó si l’animal acaba morint o fins a tres anys si es dona més d’un agreujant. Les penes de presó es poden substituir per una multa que pot arribar a pujar a 200 mil euros.

Les botigues d’animals no podran vendre gossos, gats ni fures

El text legislatiu també prohibeix la cria i la venda de cadells a botigues i estableix que qui vulgui dedicar-s’hi s’haurà d’inscriure al Registre de Criadors d’Animals de Companyia. En cas contrari, podria enfrontar-se a una sanció econòmica d’entre 500 i 1.000 euros.

Es prohibeixen també els circs amb animals salvatges, així com les baralles i lluites d’animals. També l’ús de punxes, collars i eines que ofeguin els animals o aparells elèctrics que els causin sofriment. I, per evitar el seu patiment en romeries, cavalcades o processons, els animals no podran estar immobilitzats. A més, els zoos i delfinaris s’hauran de reconvertir en centres de recuperació d’espècies autòctones.

Segons la nova llei, les mascotes no podran circular per espais públics sense ningú que les vigili. Si hi ha animals que, per raons de benestar, mida o característiques, no puguin conviure al nucli familiar, hauran de disposar d’un allotjament adequat, amb habitacles d’acord amb les seves dimensions i que els protegeixin de les inclemències del temps, en bones condicions de cura i neteja.

Tot i això, la llei deixa fora la tauromàquia, les curses de cavalls i els espectables equins i els gossos de caça, un fet que ha generat molt controvèrsia. Tampoc s’aplica el reglament a la famosa cabra de la Legió.

Comparteix el contingut!

Go to Top