Convocades les municipals del 2023: les dates clau de la cursa electoral

  • Tot el que cal fer abans de les eleccions

2023-04-06T19:20:27+01:0006/04/2023|

Amb la signatura del decret de convocatòria de les eleccions municipals, el passat dilluns 3 d’abril, s’activen una sèrie de mecanismes que porten a la convocatòria automàtica, al cap de 55 dies, dels comicis electorals. Seran, per tant, el 28 de maig.

Les eleccions autonòmiques són convocades pel govern central i es fan alhora a tots els municipis d’Espanya. Passa igual amb les eleccions generals i les europees. Ara bé, tretze de les disset autonomies espanyoles es convoquen eleccions al mateix moment que les locals, les altres quatre les convoquen els respectius governs autonòmics (Galícia, País Basc, Andalusia, Castella i Lleó, i Catalunya). Juntament amb les municipals també es convoquen els Consells Insulars a les Illes Balears i els Cabildos a les Canàries.

El primer pas: les constitucions de les Juntes Electorals, les provincials i les de zona. Calella pertany a la Junta Electoral de Zona d’Arenys de Mar, que és el partit judicial on estem inscrits. La Junta Electoral està formada per tres vocals, jutges de primera instància i per dos vocals més entre llicenciats en dret i ciències polítiques residents a la zona del partit judicial. Els secretaris dels ajuntaments passen a ser directament delegats de la Junta Electoral a cada municipi. Decideixen i dirimeixen sobre aspectes legals en el desenvolupament de tot l’esdeveniment electoral.

El període de consulta del cens en el que tots els ciutadans poden comprovar si estan inscrits correctament començarà a partir del 10 d’abril. Pas important per les persones que han variat les seves dades d’empadronament des de les últimes eleccions. També es donaran a conèixer els locals on anar a votar, les seccions i meses de cada municipi.

A partir d’aquí, del 29 d’abril al 3 de maig cada ajuntament haurà de celebrar un ple on s’escullen els membres que seran els presidents, vocals i 2 suplents per cadascuna de les meses electorals i s’haurà de notificar als escollits abans del 6 de maig. Les persones que formin part de les meses rebran també un manual de funcionament en diferents idiomes i se’ls citarà a una reunió per organitzar-se. Aquestes persones hauran de ser a la constitució de la mesa el dia de les eleccions.

Els presidents i vocals que finalment formin part de les meses electorals cobraran 70 euros en concepte de dietes, cinc més que a les municipals de 2019.

Sobre els partits i les candidatures, ja està obert també el període electoral pel qual les coalicions han d’informar a les respectives juntes electorals. D’aquesta manera, les Juntes Electorals decreten els drets electorals, que tot i que no tenen gaire importància en eleccions municipals, representen drets adquirits en funció dels vots de les últimes eleccions per cada candidatura o coalició a l’hora d’escollir prioritats en aspectes com els debats electorals i cartelleres.

Una altra de les dates importants és la presentació de les candidatures, que els partits hauran d’inscriure entre el 19 i el 24 d’abril. Tots els representants han d’obtenir la signatura de totes les persones que formaran part de la candidatura i un cop inscrita ja no es podrà modificar. A cada municipi varia el número de persones necessàries a la candidatura en funció del número d’habitants. A Calella, com que hi ha 17 regidors a l’Ajuntament es necessiten com a mínim 17 noms, la resta seran suplents (màxim 10). Per presentar-se a les eleccions municipals no cal estar empadronat al mateix municipi.

Així doncs, a principis del mes de maig ja es donaran a conèixer les candidatures oficials i els noms de totes les persones que conformen les llistes electorals. Ara per ara, a Calella se sap que el Partit dels Socialistes, Esquerra Republican, Junts, Estimem Calella, la Candidatura d’Unitat Popular, Calella en Comú-Podem i el Partit Popular es presentaran.

Comparteix el contingut!

Go to Top