La volta de l’avi Zenón

2023-04-21T12:13:52+01:0021/04/2023|

El senyor Zenón Nicolau fou el fundador i impulsor d’una nova fàbrica de gèneres de punt que arribà a ser la segona en importància a la nostra ciutat… També va ostentar el càrrec d’Alcalde (1912/1913)… Va ser una persona molt activa, d’aquelles que sempre estan al peu de canó…

Quan fou nomenat alcalde, d’edat avançada, ja necessitava dos bastons per caminar i moure’s, i un bon dia va demanar que les processons de Corpus i Sant Quirze passessin, sinó per davant de casa seva (vivia al carrer Sant Antoni, just davant la seva fàbrica), ho fessin pel tros de carrer de Sant Joan on el seu fill Lluís hi tenia habitatge (propietats que es comunicaven per la part de l’eixida o pati) i així les podria veure… L’Ajuntament va fer consulta i ho va demanar al Sr. Rector… Hi havia ganes de complaure al senyor Zenón tot i les dificultats d’haver de canviar un bon tros del traçat… Des de llavors, la processó, en arribar al carrer Sant Josep, enfilava amunt, agafava el carrer Bruguera i pujava pel de Sant Joan fins arribar a la Plaça de l’Hostal i continuava pel tros de carrer de Sant Jaume, tornant a baixar pel carrer de Sant Josep, desembocant una vegada més al carrer de l’Església… D’aquesta manera, la processó passava dues vegades pel carrer Sant Josep comprés entre Bruguera i Església… Aquest canvi de traçat va ser batejat pel poble com “la volta de l’avi Zenón”…

Cap del següents ajuntaments va substituir aquesta volta, fins l’any 1952 que el llavors alcalde Sr. Estanislau Janer va considerar oportú tornar les processons al recorregut primitiu, amb la total conformitat dels veïns del barri… És una anècdota que explica Josep Andreu al llibre “Calella típica”…

La foto (cantonada Sant Antoni / Sant Pere) pertany a l’antiga fàbrica del senyor Zenón Nicolau, del carrer Sant Antoni, enderrocada a finals dels anys 80…

Colo, Dijous Sant 01-abril-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top