Calella assoleix els 20 mil habitants

  • La flamant xifra dels 20 mil comporta un augment de serveis, de dotació econòmica per part de l'Estat i de regidors, però s'ha de consolidar

2023-05-15T18:24:54+01:0015/05/2023|

Calella ha superat una fita que s’havia resistit fins ara: ha assolit els 20 mil habitants empadronats. Aquesta xifra no només suposa canviar de desena, sinó que també comporta canvis importants a nivell de serveis i del propi Ajuntament, malgrat no es veuran reflectits fins que es consolidi.

A les dades oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) i de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) encara no es veu reflectida aquesta xifra, ja que fa tan sols uns mesos que es va aconseguir. Pel moment, només consta al padró de l’Ajuntament, i s’ha de mantenir constant per tal que en el moment que es publica la dada oficial, a 1 de gener, es pugui copsar l’augment de població.

Un dels canvis que provoca assolir els 20 mil habitants és el que més afectarà als partits polítics: la xifra de regidors passa de 17 a 21. Però no serà en aquestes eleccions municipals en les quals estem immersos per ser tan recent. De fet, el reial decret del govern espanyol té en compte la xifra de l’últim padró aprovat oficialment, que en aquest cas és el de l’1 de gener de 2022. Això vol dir que, amb tota probabilitat, a les properes municipals, de l’any 2027, hi haurà 21 cadires a la sala de plens.

Més serveis i més pressupost

Altres canvis que afecten a la població són l’augment de serveis que ha d’oferir el consistori. Els municipis amb més de 20 mil habitants han de prestar serveis socials i tenir instal·lacions esportives d’ús públic, dos serveis que Calella ja té. Però el que també s’haurà d’oferir i que en aquests moments la nostra ciutat no té és un servei de Protecció Civil i prevenció i extinció d’incendis, és a dir, Bombers. Una de les opcions és també mancomunar serveis entre municipis propers, com per exemple amb el cos de Protecció Civil de Pineda. El servei de Bombers ja està gestionat per la Generalitat i té cobertura autonòmica.

Per cobrir aquests serveis de més, l’Ajuntament rebrà una major dotació dels fons públics que venen de l’Estat, concretament un 7% més. Però també suposarà altres obligacions: les ciutats que al 2025 tinguin més de 20 mil habitants hauran d’implantar zones de baixes emissions (ZBE) en les quals els vehicles més contaminants no hi podran circular i on la velocitat màxima dels carrers i vies que habitualment comparteixen persones i cotxes serà de 30 km/h. Pels propietaris de cotxes antics suposarà un mal de cap no poder utilitzar-lo o exposar-se a una multa. Normalment això s’implanta dins del nucli antic.

3.500 nous habitants en 20 anys

La previsió de l’Idescat és que Calella guanyarà més de 3.500 habitants en els pròxims 20 anys, pel que el número d’empadronats a Calella superaria els 23 mil.

Aquest augment, però, requerirà també de més habitatges que absorbeixin la quantitat de població, un fet que no és fàcil. En els seus programes electorals, els partits polítics porten diferents propostes en matèria d’habitatge, com és l’increment de l’IBI als pisos buits perquè passin al mercat de lloguer o la reconversió d’hotels i comerços tancats en habitatge.

Comparteix el contingut!

Go to Top