Infermers de l’Hospital transformen una formació de pediatria en un “room escape”

  • Els organitzadors converteixen les formacions obligatòries pel personal sanitari en un joc d’escapament acreditat per l’Institut d’Estudis Mèdics

  • Es tracta de la tercera edició, que se celebrarà aquest dimarts a la Fàbrica Llobet, i hospitals de Mallorca i de Girona ja s’han interessat en la iniciativa

2023-05-22T08:38:18+01:0022/05/2023|

Dos infermers de l’Hospital de Calella, conjuntament amb un equip de pediatres, organitzen un “room escape” per repassar els continguts teòrics de pediatria que habitualment es troben tant a Urgències com a les unitats dedicades a la salut infantil, però adaptats a la pràctica en format de joc. Hi participarà el personal sanitari de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, els metges, infermers i auxiliars que s’hi han apuntat, i ha tingut tant d’èxit que han organitzat una nova edició pel mes d’octubre a l’Hospital de Blanes. Fins i tot se n’han interessat altres hospitals, com el de Manacor, a Mallorca, i el Trueta de Girona, amb els que estan en converses per poder celebrar la simulació a les seves instal·lacions.

Són 72 els professionals sanitaris que es formaran aquest dimarts en aquesta pràctica de caràcter més lúdic, dividits en dos torns. Un dels infermers que organitza l’activitat, Jordi Correa, detalla que “aquest any fem una edició exclusiva de pediatria. Hem plantejat sis escenaris i sis equips els hauran de resoldre, quan en superin un hauran de passar al següent”. Tindrà una durada de 4 hores en les quals, a més del propi contingut mèdic, també hauran de treballar les habilitats de “l’escolta activa, el treball en equip, la cohesió i l’assertivitat, ja que en una situació real necessites molta comunicació”. També han plantejat casos perquè facin front a les seves pròpies emocions, com la frustració.

Els escenaris que hauran de resoldre els sanitaris en 20 minuts són reanimar un nen que neix amb una insuficiència respiratòria i acaba amb una aturada cardíaca; atendre un infant que pateix una contusió pulmonar en xocar contra un autobús mentre va amb patinet; atendre un menut amb una infecció vírica a 42 de febre, el que s’anomena hipertèrmia maligna; un debut diabètic, el que els sanitaris afirmen que és molt difícil de diagnosticar; una bronquiolitis, de la qual va haver una onada de casos en nadons l’any passat; i l’epilèpsia, amb un nen patint convulsions.

Es tracta de la tercera edició del “room escape” que organitzen els infermers, però el primer que surt de les instal·lacions de l’Hospital per traslladar-se a la Fàbrica Llobet, entre la Sala Polivalent i la Sala de Columnes. L’any 2019 va ser la prova pilot enfocat a urgències i emergències, durant la pandèmia no es va poder celebrar i el van recuperar l’any passat. Enguany, són els pediatres els que han demanat centrar-ho en la salut infantil per tal que la resta de sanitaris perdin la por a tractar amb els nens”.

La formació és oficial, de fet Correa explica que l’Institut d’Estudis Mèdics ens ha donat una acreditació de 0,8 crèdits i també compta per la borsa de l’ICS pública”, el que implica que és una formació reglada. Per això, abans de fer la pràctica, “hem de fer una fonamentació bibliogràfica del contingut que han de treballar els participants, se’ls crea una guia i s’examinen de forma teòrica. Posteriorment portem a la pràctica allò del que s’han avaluat en forma de simulació”, exposen els organitzadors.

Jordi Correa, infermer d’Urgències i del SEM, admet que “va ser una idea que em va sorgir en un escape room que vaig fer a Barcelona amb dues companyes. Vam pensar per què no podíem fer això a l’Hospital per rescatar la teoria que va quedant més oblidada. Vam fer la primera edició, va sortir bé, a la Corporació li va agradar la idea i hem continuat”. Es va unir a una altra infermera de l’Hospital, Marta Vila, i l’acollida ha estat tan bona que estan fent els tràmits per patentar l’activitat aplicada a la formació sanitària.

La Fàbrica Llobet es convertirà en un hospital de campanya improvisat, on Correa afirma que “ambientarem sis box d’actuació amb lliteres, ninos, monitors, bombes de percussió, medicació, tractament, collarets cervicals…”. Porten temps recol·lectant material caducat, que no es podria utilitzar en el dia a dia dels centres sanitaris, per tal de no malbaratar-lo en la pràctica, pel que l’activitat pràcticament no té cost.

Comparteix el contingut!

Go to Top