Petites històries de la fotografia calellenca (II)

2023-05-26T09:27:29+01:0026/05/2023|

En Pepito Gelmà, persona popular i de gran inventiva, tenia un estudi a casa seva per on hi va passar molta gent del poble… Explicava com s’havia construït l’ampliadora per poder fer una feina professional des del punt de vista d’aficionat (la tenim a les vitrines de FFC juntament amb altres donacions que va fer la seva filla a l’entitat)… Ens va demostrar “en directe” a casa seva (1989) el funcionament del “flash” amb sals de magnesi…

Més o menys coincidint en els anys 30, tenim referència d’altres aficionats com el Dr. Moreu (citat per molts dels entrevistats), Laureà Mallol, Guinart-Pujol, Conrad Guri, el doctor Salvador Puig, que comentava que es va passar de la foto en paper a les diapositives (en tenia, deia, més de 16.000), recordava també en Pepet Sellès…

Tomàs Flaquer explicava el funcionament d’un rudimentari, però efectiu, disparador automàtic, i feia referència al seu pare i a un seu oncle que, segons les seves paraules, havien viscut els temps heroics de la fotografia…

Igualment tenim referència dels amics Emili Rey i Joan Plademunt, excursionistes i viatgers aficionats, que recorrien en moto i a peu indrets emblemàtics del nostre país… Podríem fer un altre salt en el temps i recordar altres aficionats mig professionals que feien més la feina de reportatges, com ara Pepito Castells, Amadeu Dalmau i Cecili Montero entre altres… Podria acabar les històries d’avui recordant l’artista pintor Lluís Gallart, de la pinacoteca del Museu Arxiu, que l’any 1954 va aconseguir el premi Negtor de fotografia, el més important de l’Estat…

Us recordo que pel Festimatge tenim la oportunitat de visitar les exposicions de l’Ajuntament Vell i la Fàbrica Llobet, i asseure’ns a la Sala Mozart per gaudir dels millors curtmetratges del Trofeu Torretes… No us ho perdeu… I recordeu que dijous vinent tindrem un altre capítol de la història de la fotografia a Calella… La qualitat de les imatges (reproducció fotogrames de la pel·lícula) no és la millor, però són història…

Colo, dijous 22-abril-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top