Calella es prepara per l’Aplec sardanista més llarg de la seva història

  • La cita sardanista per excel·lència de la ciutat s’allarga un dia i arriba als 95 anys de celebració, amb tres dies i tres escenaris de concerts i ballades

2023-05-31T16:42:57+01:0031/05/2023|

Aquest cap de setmana se celebra la cita sardanista més important del país, l’Aplec de Calella, també anomenat l’Aplec Pairal de Catalunya ja que va ser el primer municipi on es va realitzar. Arriba als 95 anys -només interromputs per la guerra civil i per la pandèmia-, pel que ho commemoraran allargant-lo un dia més fins arribar a completar el cap de setmana, de divendres a diumenge.

Comptarà amb cinc cobles: la Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, La Principal del Llobregat, els Montgrins, La Principal de la Bisbal i la Marinada, que tocaran un total de 76 sardanes en 72 hores. L’Agrupació Sardanista de Calella afirma que “ompliran Calella de música de cobla, revisant efemèrides, deixant espai a les dones compositores i premiant les sardanes balladores pel nostre públic”.

L’esdeveniment compta tradicionalment amb una sardana d’estrena, que enguany és “Pètals d’una flor de juny”, d’Anna Abad, que l’entitat organitzadora detalla que “pren aquest títol primaveral seguint el leitmotiv de l’edició d’enguany que és la primavera, i per tant, les flors. Un recurs que es veu representat al cartell, obra de la calellenca Carme Guri”. A més, està dedicada als 95 anys de l’Aplec.

L’Agrupació també destaca l’actuació del compositor i músic Jordi Molina, la qual asseguren és una “fita històrica, ja que el tenorista no ha obligat mai en un aplec com el nostre des de la seva primera època als Montgrins i és un dels millors tenoristes del país”. Les sardanes obligades són aquelles en les quals un instrument exerceix un paper protagonista per fer de solista. La peça escollida és “Ardidesa”, de Ricard Viladesau. Molina és també el pregoner d’aquesta edició, qui donarà inici als tres dies de trobada sardanista el divendres 2 de juny a les nou de la nit a la plaça de l’Ajuntament, on es farà la primera audició a càrrec de La Principal del Llobregat.

L’escenari es trasllada dissabte al Passeig de Manuel Puigvert, amb un concert de música per a cobla amb la Sant Jordi – Ciutat de Barcelona a les 18:30h i una doble audició a partir de les 22h a la qual s’hi sumarà La Principal de la Bisbal.

Diumenge és el dia principal i el Parc Dalmau serà el teló de fons de tot un dia de ballades tocades per les quatre cobles. No hi faltarà la més especial pels calellencs, el “Record de Calella”, imprescindible a tots els aplecs.

L’Agrupació Sardanista ofereix també un paquet turístic pels sardanistes provinents d’arreu de Catalunya. De fet, afirmen que té una afluència de més de dues mil persones que genera un impacte directe de 20 mil euros a la ciutat durant el cap de setmana.

Comparteix el contingut!

Go to Top