L’inici de la campanya d’incendis forestals s’avança per l’alt risc agreujat per la sequera

  • La campanya de prevenció d’incendis forestals s’ha avançat dues setmanes per l’elevat risc que provoca la sequera

  • El Maresme tindrà un helicòpter bombarder dels Bombers

L'ADF Alt Maresme és l'entitat que s'encarrega de la vigilància i prevenció d'incendis forestals a la nostra zona, donant suport als Bombers. En aquest cas, en un foc de vegetació als marges de la carretera.

2023-06-02T18:05:23+01:0002/06/2023|

La campanya de prevenció d’incendis forestals ha començat a l’inici del mes de juny enlloc del dia 15, com és habitual. “La realitat és dura”, ha afirmat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, referint-se a l’elevat risc d’incendi que provoca la sequera i que no ha disminuït malgrat les pluges de les últimes setmanes. De fet, en el que portem d’any s’han cremat 875 hectàrees, la xifra més alta dels darrers deu anys.

La campanya va dirigida especialment a prevenir els focs provocats per l’acció humana, que es calcula són 9 de cada 10, pel que demanen la col·laboració ciutadana per cuidar el territori. Té els joves com a protagonistes perquè són una de les generacions més conscienciades amb l’emergència climàtica i perquè la Generalitat espera que facin difusió del seu missatge. Per això, l’eslògan és “Foc off”, un joc de paraules entre la paraula foc i l’expressió anglesa “fuck off”, que significa “que et bombin”.

Els departaments d’Interior i d’Acció Climàtica destinen més recursos i mitjans que mai perquè consideren que és la campanya més complicada dels últims anys. També s’han ampliat els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que s’encarreguen de la prevenció i vigilància al bosc i fan la primera intervenció en cas que es produeixi un incendi fins que arriben els Bombers, igual que les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). El Maresme tindrà també un helicòpter bombarder dels Bombers de la Generalitat per a l’estiu, que estarà ubicat a l’heliport del parc de Bombers de Dosrius.

En les darreres setmanes hi ha hagut pluges que han remullat els boscos, però que no han servit per disminuir el risc d’incendis. L’augment incessant de les temperatures, l’increment dels períodes secs i els fenòmens meteorològics cada cop més extrems provoquen que el nostre territori es trobi en situacions climàtiques per les quals no està preparat. Això fa augmentar el risc d’incendis forestals, així com la seva virulència.

La campanya d’incendis forestals s’allargarà fins el 30 de setembre, pel que serà un mes més llarga de l’habitual.

Comparteix el contingut!

Go to Top