L’Ajuntament de Pineda atura durant una setmana l’activitat de l’empresa Tinfer per infraccions mediambientals

  • Es van detectar diferents irregularitats relacionades amb la llicència ambiental, pel que l’Ajuntament li va obrir un expedient sancionador el mes de maig

  • El consistori va precintar dilluns passat l’entrada de l’empresa, situada al polígon de Poblenou, i aquest dilluns ha aixecat el tancament temporal

Tinfer està situada al polígon industrial de Poblenou

2023-09-06T18:49:11+01:0006/09/2023|

L’empresa de tints Tinfer, situada al polígon de Poblenou, ha estat una setmana tancada per ordre de l’Ajuntament de Pineda degut a infraccions mediambientals, una situació que ja porta uns mesos cuejant i de la qual els veïns es queixaven per fums i sorolls. El consistori va precintar l’entrada a la fàbrica el passat dilluns 28 d’agost, però aquest dilluns ha donat el permís per aixecar el tancament temporal després que Tinfer presentés la documentació conforme ha superat els controls mediambientals. A finals de maig, l’empresa ja havia entregat un informe, però la sonometria sortia desfavorable perquè superava per 5 decibels els permesos durant el dia i per 11 durant la nit. Tot i així, encara hi ha aspectes que l’empresa ha de treballar, com és un projecte de mesures contra incendis visat pels Bombers i un calendari amb les inversions que precisa la instal·lació, segons detalla el consistori.

Al mes de maig, l’Ajuntament li va obrir un expedient sancionador per una “infracció administrativa en matèria de prevenció ambiental” que es basava en dos aspectes, segons recull la Junta de Govern Local del 22 de maig. D’una banda, “exercir l’activitat o fer-hi una modificació substancial sense disposar de la llicència ambiental o sense disposar de l’acta de control inicial favorable”, la qual està tipificada com a greu i comporta multes de 5 mil a 50 mil euros, i de l’altre, “incórrer en demora no justificada en l’aportació de documents sol·licitats per l’administració competent”, catalogada com a lleu i penada amb multes que van des dels 500 als 5 mil euros. L’empresa té sis mesos des del moment en què va rebre la notificació per resoldre les incidències, pel que el termini acaba el mes de novembre. Poc després que el consistori li obrís aquest expedient, Tinfer va presentar un primer informe en el qual el resultat era desfavorable degut als nivells sonors, lleugerament per sobre dels permesos, i per no tenir un pla contra incendis.

A nivell administratiu, la situació arrenca de l’any 2020, quan l’Ajuntament va atorgar a Tinfer la llicència ambiental per incorporar l’activitat del tractament previ al tint de fibres o productes tèxtils. Aquesta llicència, però, estava condicionada al compliment de diferents mesures correctores que s’havien d’aplicar a les instal·lacions i a que un organisme autoritzat a nivell ambiental, el que es coneix com una Entitat de Control Ambiental (ECA), emetés una acta de control inicial favorable.

L’Ajuntament li ha reclamat a l’empresa de tints que li entregués tant l’acta favorable com altra documentació relativa a mesures correctores i certificacions que Tinfer havia de realitzar, temps en el que l’empresa ha contractat assessors i una ECA per fer les inspeccions. El termini s’ha allargat després que la primera sortís desfavorable, ja que l’empresa va contractar una empresa acústica per aplicar noves mesures per reduir el llindar de soroll que emetien, segons ha explicat el seu director general, Xavier Alabau, i repetir de nou la inspecció per acreditar que es mantenien dintre dels permesos en l’ordenança. Durant aquest temps, el consistori pinedenc ha demanat també la intervenció del Consell Comarcal del Maresme.

Els Serveis Tècnics municipals també van emetre un informe desfavorable durant el mes de maig degut a diferents aspectes que constaven en la documentació que l’empresa de tints sí va entregar a l’Ajuntament, com una producció anual de teixits molt superior a la declarada, així com també un abocament d’aigües residuals, de consum elèctric i de gas superior al que permetia la llicència, sense cap justificació. Tinfer afirma que els valors són superiors ja que es basen en els que la pròpia empresa va declarar l’any 2012, i que durant aquest temps, organismes com l’ACA i el Consell Comarcal del Maresme han tingut la constatació dels increments progressius, truncats per la pandèmia.

Tinfer lamenta que el tancament temporal ha posat en perill la continuïtat de l’empresa, que ja es troba en una situació econòmica molt delicada que va arrencar durant la crisi sanitària i que es va agreujar amb els preus de l’electricitat i del gas, que se li van arribar a multiplicar per set. Els treballadors es troben en un ERTO durant alguns dies a la setmana fent equilibris per evitar el tancament; també ho van estar durant tota la setmana en la qual l’empresa va estar precintada. També PIMEC i FAGEM, les patronals a nivell català i la del Maresme, han requerit a l’Ajuntament que permetessin a Tinfer tornar a engegar les màquines mentre acabaven d’ajustar els nivells sonors de l’ECA.

Els veïns de les urbanitzacions més pròximes al polígon, els de Can Feliu de Manola i Santa Anna, portaven temps queixant-se pels fums que expulsa la fàbrica i que els arriba a les cases, així com les olors i els sorolls que desprèn i que, afirmen, no paren durant la nit. Tot i que en un inici, les queixes dels veïns eren individuals, es van unir per traslladar-li a l’Ajuntament totes les irregularitats que, asseguren, l’empresa cometia, pel que es va accelerar el procediment.

Comparteix el contingut!

Go to Top