Protecció Civil prova aquest dijous a les 10h les alertes als mòbils al Maresme

  • Els telèfons que estiguin a la nostra comarca rebran un missatge de text acompanyat d'un soroll estrident cap a les 10h

  • El sistema d'alertes es vol utilitzar en casos d'emergències, com inundacions o confinaments

2023-09-13T08:03:21+01:0013/09/2023|

Protecció Civil provarà el sistema d’alertes a telèfons al Maresme i a tota l’àrea de Barcelona aquest dijous, 14 de setembre. En el cas de la nostra comarca, serà a les 10h quan les pantalles s’il·luminaran amb el següent missatge: “Prova d’alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. No truquis al 112, és una prova. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te”, en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Anirà acompanyat d’un soroll estrident, diferent de la resta de sons. Tots els telèfons mòbils que estiguin dijous a l’àrea rebran l’alerta de Protecció Civil, encara que hi estiguin de pas per carretera o al tren. “Per aturar-ho caldrà prémer el botó acceptar, sempre que abans s’hagin llegit i entès totes les indicacions”, ha assenyalat la portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja.

Fins ara s’havien fet altres tests a diferents zones de Catalunya -mai a la nostra comarca-, però aquesta serà la de major abast en quan a població, ja que inclourà tots els municipis de la vegueria de Barcelona, és a dir, de les comarques del Maresme, Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Baix Llobregat. Tots els ciutadans que estiguin a aquesta àrea rebran el missatge el mateix dia al matí, però serà a diferents hores. Al Maresme serà a les 10h, igual que al Vallès Oriental i els municipis de Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. A Barcelona serà a les 11h; al Vallès Occidental, a les 12; i al Baix Llobregat i a l’Hospitalet de Llobregat a les 13h.

Aquesta prova serveix per testejar si funciona el sistema, que es vol implantar en cas que la Generalitat hagi de donar instruccions directes a la població en un context específic, com un confinament davant d’un accident químic o en cas d’inundacions. De fet, s’ha fet servir en 5 emergències reals d’aquest estiu: a l’incendi forestal al Perelló, el de Portbou i Colera, el de la Selva del Camp i Mont-Roig del Camp i més recentment a les inundacions d’Alcanar.

L’eina de missatgeria, desenvolupada per l’Estat, no inclou cap sistema de verificació de la recepció del missatge. De fet, ja va patir una errada en una de les proves que es va fer a l’àrea de Tarragona, pel que la Generalitat habilitarà una enquesta per informar sobre si s’ha rebut o no el missatge, en quin idioma i quina és la companyia de telèfon, entre d’altres qüestions, per millorar el funcionament del sistema. La Generalitat afirma que l’enquesta és anònima i que no recull cap dada.

Comparteix el contingut!

Go to Top