Almenys una desena dels pisos en venda a Calella estan ocupats

  • Els portals immobiliaris venen pisos amb inquilins il·legals advertint que no es poden visitar, que no es pot obtenir hipoteca i que no se sap el seu estat

  • Hi ha pisos ocupats en venda a diferents punts de Calella, de tot tipus de preus

2023-11-19T11:43:00+01:0019/11/2023|

El mercat de lloguer i de compra-venda d’habitatges a Calella està tensionat, tal com ha declarat la Generalitat aquest mateix any. Però no és només per preus desorbitats o per poca oferta, també s’hi afegeix una condició que resulta surrealista: alguns immobles es venen ocupats.

Fent una cerca ràpida pels portals immobiliaris es poden trobar almenys una desena de pisos que adverteixen que tenen ocupes. Degut a que hi ha persones vivint al seu interior, els mateixos anuncis avisen que sobre aquests pisos no es poden demanar hipoteques per ajudar a sufragar el seu cost i que el venedor no es fa responsable del seu estat. En alguns casos, qui el compri fins i tot haurà de fer front als possibles deutes que pugui tenir l’immoble i sobre el castre en el cas que s’hagin fet modificacions.

Els pisos ocupats en venda es troben per tota la ciutat. N’hi ha al carrer Sant Pere, a Monturiol, Puig de Popa, Sant Jaume, Costa i Fornaguera, Sant Josep i Indústria, entre d’altres.

Disparitat de preus sense fotografies

Com resulta evident, als habitatges ocupats no es poden fer visites ni hi ha fotografies del seu interior. És a dir, qui vulgui comprar-los haurà d’assumir tot tipus de riscos, des d’un estat deplorable al fet que no tingui serveis essencials, com llum o aigua. El més greu, però, és que el comprador es pot enfrontar a un procés judicial que no assegura que en cap moment pugui arribar a entrar a la propietat adquirida.

Vistos tots els aspectes en contra, qualsevol pensaria que només un boig es podria embarcar en aquest procediment. En la majoria de casos, l’únic aspecte que es pot considerar positiu és que els preus de venda acostumen a ser més baixos perquè l’habitatge perd valor, el que li confereix un preu de sortida que no tindria en condicions normals. Però no en tots els anuncis es poden trobar “gangues”: a Calella els preus van dels 52 mil euros per un pis de 55 metres quadrats als més de 100 mil d’un altre amb 77 metres quadrats. No es pot conèixer el seu valor real, ja que no poden entrar professionals a fer una taxació.

Tot i així, als mateixos anuncis recomanen assessorament professional abans d’adoptar la decisió de comprar un habitatge d’aquestes característiques. En la majoria de casos, les immobiliàries que ofereixen aquest tipus d’immobles pertanyen a entitats bancàries; no en va són els mateixos bancs els propietaris d’alguns dels habitatges. Pot ser que ja s’hagin posat a la venda amb inquilins il·legals a dins o que hagi sigut després quan l’hagin ocupat.

Els pisos es poden vendre ocupats

Entre totes aquestes dificultats sorgeix una pregunta bàsica: es pot vendre un pis ocupat? La resposta és que si, ja que no hi ha cap llei que ho prohibeixi expressament. No obstant, acostumen a ser fons d’inversió els únics que s’atreveixen a fer aquest tipus d’operacions que s’assimilen a jugar a la ruleta russa, ja que ningú sap com pot acabar.

Comparteix el contingut!

Go to Top