L'alcalde ha reclamat una compensació econòmica per les hores extres que fa la Policia Local per la manca de Mossos, però el conseller ha dit que no ho tenen contemplat
Buch demana al conseller d’Interior un dispositiu policial a l’estació
Els alcaldes del Maresme i el conseller Elena han acordat la creació d’una Junta Comarcal de Seguretat
Dispositius policials a les estacions, partides econòmiques per sufragar les hores extres de la Policia Local i més hores extres dels Mossos d’Esquadra són les peticions que ha fet l’alcalde de Calella, Marc Buch, al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a la reunió que ha mantingut amb les alcaldies del Maresme. El compromís que han anunciat tant el conseller com el president del Consell Comarcal és la creació d’una Junta Comarcal de Seguretat. De fet, Elena vindrà a Calella dimecres vinent per abordar la problemàtica de la delinqüència, però no es preveu una trobada especialment plàcida després que el conseller carregués contra Buch acusant-lo de “deslleial” en una entrevista prèvia a la reunió d’alcaldes.
Buch ha demanat que es facin dispositius policials de control a les estacions de Rodalies, perquè els considera punts clau “d’entrada però sobretot també de fugida de delinqüents”. El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha afirmat que ja estan creant una àrea estructural en aquest sentit, amb la voluntat d’ampliar els dispositius que, actualment, només es fan al metro de Barcelona. No s’ha concretat, però, quan es posarien en marxa.
L’alcalde també ha reclamat al departament d’Interior “si preveia algun tipus de compensació econòmica davant la manca d’efectius de Mossos que ha reconegut la conselleria i la necessitat que tenim els municipis de pagar hores extres a la policia, que ens suposa una despesa important a les arques municipals”, una qüestió que ja va plantejar al mes de novembre a la darrera Junta Local de Seguretat. Buch lamenta, però, que “ens han donat una negativa, no contemplen ajudar econòmicament als municipis” i que la conselleria d’Interior tampoc preveu augmentar les hores extres als Mossos d’Esquadra, únicament en dates assenyalades. “Marxem sense un compromís concret”, ha declarat, afegint que “tampoc sabem quants agents dels Mossos tindrem a partir del mes d’agost”, una promesa del departament d’Interior per les comissaries del Maresme.
També l’alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido, ha plantejat canvis en relació a la remuneració de les policies locals. Considera que s’hauria d’establir un sou base comú a tots els municipis catalans, incloent complements si és necessari, de tal forma que no hi hauria greuges entre municipis i amb l’objectiu de reduir la mobilitat dels agents. De fet, Calella pateix aquesta problemàtica i les borses d’agents s’esgoten ràpidament perquè es traslladen a altres comissaries.
Creació d’una Junta Comarcal de Seguretat
El compromís que sí que han anunciat el conseller d’Interior i el president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, és el de crear una Junta Comarcal de Seguretat. Tres municipis del Maresme tenen una taxa delinqüencial superior a la mitjana catalana: Calella, Santa Susanna i Cabrera de Mar. Buch ha “celebrat” que es posi en marxa, però demana “saber els detalls”. De fet, no s’ha especificat qui hi participarà ni quina periodicitat tindrà.
Calella celebrarà justament una Junta Local de Seguretat dimecres vinent, on el clima pot ser tens després de les acusacions creuades entre l’alcalde i el conseller en els darrers mesos. Precisament abans de la reunió d’alcaldes, en una entrevista a tvmataró, Elena ha acusat a Buch de “deslleial” per donar a entendre que havia desatès la gent de Calella per no anar a l’anterior junta. “Es va dir que el cos dels Mossos d’Esquadra i que el conseller d’Interior abandonaven els veïns de Calella. Això, a més de ser injust, és una falsedat molt greu i molt deslleial. Aquesta no és la manera de fer política entre les administracions”, ha afirmat el conseller, unes declaracions que no s’han repetit a la roda de premsa posterior i on ha rebaixat l’acusació contra els alcaldes de Junts que van demanar l’expulsió dels multireincidents d’origen migrat. Al seu torn, l’alcalde ha lamentat haver hagut “d’aixecar la veu” perquè se’ls fes cas.
A la reunió també hi han assistit altres consellers comarcals, com és el cas de Xavier Ponsdomènech, d’ERC, i Sebastià Tejada, dels Comuns, tots dos també regidors a Calella. Ponsdomènech afirma que les dades exposades són “aplastants”: el municipi veí de Pineda ha registrat 500 delictes menys que Calella tot i tenir més de 8 mil habitants més i Malgrat de Mar, amb una població similar a Calella i també basada en el turisme, té un 60% menys de delictes. “Calella pateix un problema estructural, més enllà del que l’alcalde ha volgut focalitzar amb els Mossos d’Esquadra, que és evident que en calen més. Hem de treballar plegats per buscar solucions”, conclou Ponsdomènech, qui destaca que ha promogut que els portaveus dels altres grups comarcals també assistissin.
El regidor de Calella en Comú Podem i portaveu del grup comarcal, en canvi, considera que “Calella en el fons no té més delinqüència que altres ciutats i tindrem temps de demostrar-ho. L’acceptació del conseller que hi ha un 60% de delinqüència per sobre a la mitjana catalana és fàcilment rebatible i després de la Junta de Seguretat Local podrem fer-ho amb xifres”. També lamenta que les declaracions de Buch han generat un conflicte “inconscient” i que “no tracta els motius que originen aquesta petita delinqüència, que en definitiva són la pobresa i la marginació social”, malgrat retreu que “que tenim una normativa que no permet empresonar multireincidents d’una manera decidida”. Tot i així, vaticina que aquesta qüestió estarà “amortitzada” en unes setmanes, quan comenci la temporada turística.
Augmenten els furts a Calella per part dels multireincidents
Pel que fa al grup d’onze delinqüents multireincidents, la situació no ha canviat. Vuit d’ells continuen en presó provisional, motiu pel qual Buch ha demanat “diligència a la justícia perquè facin judicis ràpids i que no puguin tornar a actuar”. Però els tres restants continuen en llibertat i “estan cometent molts furts”. Les botigues de la ciutat són les que més estan patint aquests robatoris, en alguns casos pràcticament a diari.