Ruïnes del Camí Fondo

2024-01-26T12:07:29+01:0026/01/2024|

Amb motiu de les olimpíades de Tokyo i tot recordant les de Barcelona, fa unes setmanes vaig estar repassant els àlbums de fotos de l’any 1992… Per sorpresa, hi he trobat unes imatges de la construcció del tram d’autopista que passa per Calella i també d’unes ruïnes a dalt de la carena (darrera dels apartaments Codina) pertanyents a una antiga “posta o posada” que hi havia a la zona anomenada de can Pucalló…

He preguntat i llegit, i sembla que aquestes “quatre parets” de les fotografies (que, per cert, tot i recordar-les, no tenen res a veure amb les de la Vil·la Romana del Roser), eren les restes de “l’Hostal Mas Ponsi”, segons referència de Josep Andreu al fer història de l’Hostal Nou de Calella…

L’Hostal Nou (que després fou caserna de la Guàrdia Civil i que va ser enderrocat l’any 1983), estava situat a la Plaça del Mercat (crec que per molt rebatejada que sigui aquesta Plaça, sempre serà la Plaça del Mercat)… Comenta doncs, l’autor de referència, que aquest “Hostal Nou” sempre disposava d’un recanvi de mules per si, a causa de tempestes i esllavissades, era necessari fer-les servir d’ajuda per passar el mal camí i la pujada sobtada del “camí fondo” (camí Ral) fins arribar dalt la carena, on s’hi trobava “l’Hostal de Mas Ponsi”…

Ja de joves, anys 50/60, coneixíem aquell lloc com “les ruïnes de la Posada”… L’any 1992, aquell indret estava afectat per les obres de construcció de l’actual autopista (ara i de moment sense barreres de peatge)… Si parem atenció, ens adonem que el seu traçat ressegueix l’antic “camí Ral” (carretera) que unia Barcelona, Girona i cap a França… Aquest Camí Ral més endavant va patir un canvi i el nou projecte de “carretera de la costa”, tenia l’entrada a Calella pel rocam del Capaspre, enfilava el carrer Jovara, girava per Sant Joan fins la Plaça de l’Hostal, continuant cap a Pineda i zones gironines…

Les principals artèries de comunicació, començant per les romanes, es van succeint i sobreposant però conservant sempre el millor traçat, l’inicial… Segur que hi ha gent de Calella que pot ampliar força més aquesta informació sobre “la Posada del Camí Fondo”…

Alguna de les fotos porta inscripcions de la visita que hi vam fer l’any 1992…

Colo, dijous 09-setembre-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top