Les infermeres incorporen armilles “antiinterrupcions” per evitar errors mentre preparen la medicació

  • A l’Hospital de Calella es produeix una interrupció cada dos minuts mentre les sanitàries preparen i administren la medicació als hospitals

  • Estudis científics destaquen que les interrupcions són una de les principals causes d’errors en la medicació que es dona als pacients

2024-02-08T17:21:24+01:0008/02/2024|

Les infermeres dels hospitals de Calella i de Blanes han incorporat una armilla per evitar que les interrompin mentre preparen i administren la medicació als pacients. Se sumen així al projecte Stop interrupcions, el qual té l’objectiu d’evitar els errors que es produeixen quan fan aquesta tasca ja que diversos estudis científics destaquen que les interrupcions són una de les principals causes dels errors en la medicació que es dona als pacients.

Als hospitals de Calella i Blanes, es produeix una mitjana d’una interrupció cada dos minuts, sobretot en els torns de matí i de tarda que és quan hi ha més activitat. Per això, en el moment de preparar els medicaments pels pacients es posen una armilla blava que té el missatge “Estem preparant medicació. No interrompre”.

La infermera referent en Seguretat del Pacient de la Corporació, Anna Solanes, afirma que aquesta tasca “requereix molta concentració per evitar errors. Estem en una fase inicial de sensibilització i de donar a conèixer una nova manera de treballar entre els mateixos professionals i els acompanyants que són qui més demandes fan”, juntament a les trucades telefòniques. Després d’aquest primer pas, el qual afirmen “està estretament relacionat amb la cultura de seguretat de l’organització”, preveuen veure els resultats a mitjà i llarg termini.

Fa anys que aquesta mesura es va implantar a diferents hospitals catalans. En el cas dels centres de Calella i Blanes, gestionats per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, es va començar a provar el febrer de l’any passat a algunes plantes d’hospitalització i es va anar estenent a la resta d’unitats. També s’ha format als professionals i s’ha informat als pacients i als seus acompanyants.

Estudis científics -ENEAS, promogut pel Ministeri de Sanitat- posen en relleu que un 37,4% dels errors lligats a l’assistència hospitalària estan relacionats amb l’ús dels medicaments, i d’aquests, un 43% es podrien evitar.

Comparteix el contingut!

Go to Top