“El bon judici”, una obra teatral per eliminar els prejudicis sobre les malalties mentals

L'elenc de l'obra el formen dues actrius i un actor que es posen en la pell de persones amb diferents malalties mentals per tal de donar a conèixer la complexitat i riquesa de les seves vides.

La Centrífuga és la companyia que representa "El bon judici"

  • Miquel Cruz, treballador de la Comunitat Terapèutica del Maresme ubicada a Calella, ha ideat una obra de teatre que narra històries de persones que conviuen amb malalties mentals amb l’objectiu de lluitar contra els estigmes que les envolten. L’obra s’estrena a Pineda la setmana vinent i també es representarà pels instituts calellencs i als espais on la demanin, siguin o no teatres.

2024-02-09T12:00:00+01:0009/02/2024|

Encara al 2024, les persones que conviuen amb malalties mentals estan estigmatitzades en molts àmbits de la societat. Per lluitar contra aquests prejudicis, un treballador del Centre de Salut Mental per Adults, el qual forma part de la Comunitat Terapèutica del Maresme ubicada a Calella, va impulsar la creació d’una obra de teatre que mostrés les històries de vida darrere de les etiquetes que s’acostumen a posar. En Miquel Cruz, educador social comunitari, explica que “l’objecte de l’obra de teatre és, per un costat, lluitar contra aquest estigma que la persona que fa ús de la xarxa de salut mental és inestable, perillosa, que no compta per res, com si fos un ciutadà de segona”, uns prejudicis que, en molts casos, es posen per desconeixement i per la manca de recursos o de voluntat d’integració.

La meva feina és fer un acompanyament als pacients, però com a educador estic més a fora del centre. Vaig a fer cafès amb ells, vaig a les seves cases, els escolto. Treballo amb uns 35-40 pacients i m’expliquen unes històries increïbles, han tingut vides molt complexes però també molt plenes, molt riques. I volia, a través d’una obra de teatre, reflectir-ho”, afirma l’educador, motiu pel qual “vaig entrevistar a 11 pacients en profunditat, coneixent les seves penes però també les seves glòries”. Aquest material de camp el va entregar al dramaturg Mikel Fernandino, que el va convertir en un guió que barreja sis històries de sis persones del Maresme, dues d’elles de Calella, i que es titula “El bon judici”.

La Centrífuga és la companyia de teatre que representarà l’obra sota la direcció de Roma Monasterio. Iona Balcells, Juan Pablo Mazorra i Andrea Lesko són els actors que es posen a la pell de persones amb diferents tipus de malalties mentals, des de les que són temporals fins a les cròniques. S’estrenarà el 17 de febrer a Pineda i a Calella hi haurà actuacions pels instituts el mes de maig. Posteriorment voltarà per la comarca i també per altres punts del territori català. Tot aquest procés que la setmana vinent es veurà materialitzat va començar fa més d’un any, “és com un part molt llarg”, reconeix entre riures l’educador social.

Miquel Cruz explica que una peculiaritat de l’obra és que “la idea és representar-la també en escenaris no teatrals. Si algú vol que la portem al menjador de casa seva, a la biblioteca, al CAP… allà hi anirem. Dura una hora i 20, però està feta de tal manera que es pot escurçar a un petit format per apropar-ho a un públic no avesat al teatre”. La intenció de l’educador i de la companyia és fer un col·loqui després de la funció per tal de conversar sobre la salut mental i els prejudicis que l’envolten.

Cruz basa aquest tipus de representació en “l’etnoteatre que es feia al nord de França, on es reflectia la vida dels pobles a partir del teatre i es representava al mateix poble”. En aquest cas, el territori abasta tant la comarca com la societat catalana.

L’obra compta amb la col·laboració de la Comunitat Terapèutica del Maresme i de la Generalitat, un projecte social que vol reconduir l’actual imatge “d’incapacitant” de les persones amb malalties mentals.

Comparteix el contingut!

Go to Top