La Minerva, primera escola calellenca en generar energia

  • L’Ajuntament instal·larà plaques fotovoltaiques a la teulada de l’escola per tal que proporcionin electricitat al centre, al pavelló i a Can Saleta

  • Serà el punt de partida per la creació d’una comunitat energètica local a Calella, que en un principi només subministrarà els equipaments municipals més pròxims

Les cobertes de l'escola tenen una àmplia superfície per instal·lar plaques fotovoltaiques

2024-02-11T10:38:13+01:0011/02/2024|

L’escola La Minerva comptarà amb plaques fotovoltaiques per tal d’obtenir energia solar per l’electricitat del centre, però també pel pavelló i per Can Saleta. D’aquesta manera, serà la primera escola de la ciutat en generar energia verda. Fins ara, els equipaments que disposen de plaques solars són l’Ajuntament Vell, la piscina municipal, el Museu Arxiu i la comissaria de la Policia Local, a més dels habitatges particulars que han volgut sumar-se a la producció d’energies renovables.

El camp fotovoltaic s’instal·larà sobre dues ales de la teulada, que tenen pràcticament 280 i 270 m2 disponibles. Generaran una potència de fins a 100 kW, però no es permet instal·lar bateries d’emmagatzematge per seguretat. El projecte preveu que l’electricitat excedent es pugui injectar a la xarxa de distribució, de tal manera que es “vendrà” l’energia que sobri a les mateixes companyies elèctriques.

El cost previst de la instal·lació del sistema solar fotovoltaic i dels diferents treballs i tràmits és de gairebé 90.700 euros. En el cas que calgui fer obres a l’escola i s’hagin de retirar les plaques, l’Ajuntament es compromet a assumir els costos de treure-les i posar-les de nou si així s’acorda.

Creació d’una comunitat energètica local

La instal·lació de La Minerva serà, a més, el punt de partida per crear una comunitat energètica local, una mesura que el govern municipal va pactar amb ERC i amb la qual hi ha un gran consens entre les diferents forces polítiques. Tot i així, encara queden passos fins la posada en marxa de la comunitat. S’ha de definir de quin tipus serà i si cal constituir-la com a figura jurídica, les més comunes i que disposen de més regulació són les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia. La que es portarà a terme a la ciutat, però, és l’autoconsum col·lectiu, segons marca el projecte, la qual estableix que l’energia se subministra als consumidors més propers, que en aquest cas són també equipaments municipals com el pavelló i Can Saleta.

També cal seguir el procediment per la instal·lació de les plaques, que requereix d’un estudi de viabilitat, un informe de necessitats, tramitar-la davant l’empresa distribuïdora d’energia, licitar el projecte i, un cop executat, legalitzar-lo davant la Generalitat. Actualment, es troba en fase d’exposició pública fins l’11 de març, després que la Junta de Govern Local fes l’aprovació inicial.

Comparteix el contingut!

Go to Top