La campanya contra incendis al Maresme s’avança de nou i començarà l’1 de maig

  • La Diputació de Barcelona avança els ajuts per la sequera i l'alt risc d'incendi, una situació que es preveu que es mantingui els pròxims anys

Actualment existeixen 11 ADF a la comarca del Maresme

2024-02-28T13:58:56+01:0028/02/2024|

El risc d’incendis forestals a Catalunya va a l’alça amb els boscos més secs que mai. Per prevenir que les flames engoleixin els boscos, s’avança de nou el dispositiu de vigilància per fer front a aquesta situació i la Diputació de Barcelona traspassarà els recursos econòmics a les ADF perquè comencin l’1 de maig, malgrat normalment s’iniciava la primera quinzena de setembre.

Els canvis en el clima, com l’allargament de la temporada de calor, sumat a la situació de sequera actual, obliga als cossos de prevenció i protecció d’incendis a Catalunya a estar en alerta. El Grup de Prevenció d’Incendis Forestals alerta que els boscos són “un polvorí” i insta a extremar les precaucions. La vegetació presenta nivells de sequedat sense precedents, provocant una situació crítica i un augment de les plagues.

L’ADF Alt Maresme és l’agrupació que s’encarrega de la prevenció d’incendis a la nostra zona. Ja ha començat a fer les tasques per minimitzar els possibles efectes d’un incendi, s’encarreguen de la vigilància preventiva i informen d’incidències detectades, com abocaments al medi natural o anomalies a la xarxa de punts d’aigua.

L’agrupació incrementa les dotacions actives conforme augmenta el nivell del pla Alfa, el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3. L’activació de cada nivell comporta la realització de determinades actuacions preventives i un grau de mobilització dels efectius.

Nou model del pla de vigilància contra incendis

El nou model del Pla d’Informació i Vigilància (PVI) dissenyat per la Diputació de Barcelona, amb la participació activa de les ADF, busca adaptar-se a la nova realitat marcada per la sequera i el canvi climàtic. Es desplegarà completament al juny amb un dispositiu que també estarà format per unitats d’informació i vigilància, punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres) i compta amb informadors, guaites, operadors de comunicacions i responsables de control. L’objectiu és que aquesta anticipació de recursos es facin de manera permanent al llarg dels pròxims anys.

Comparteix el contingut!

Go to Top