Alguns pensionistes poden reclamar fins a 4 mil euros per un error d’Hisenda

  • L’Agència Tributària està obligada a retornar els diners que va cobrar de més entre els anys 1967 i 1978

  • Ara fa gairebé 60 anys, per un error d'Hisenda, els treballadors que van cotitzar a la Mutualitat Laboral de Banca van tributar sobre el 100% de la seva pensió, però en realitat haurien hagut de fer-ho sobre el 75%. Amb la sentència del Tribunal Suprem del 2023, aquests jubilats o els seus hereus podran reclamar una compensació que oscil·la entre els 3 mil i 4 mil euros, però només en les declaracions que encara no hagin prescrit.

2024-03-02T19:03:06+01:0002/03/2024|

Alguns pensionistes poden reclamar a Hisenda fins a 4 mil euros que se’ls va cobrar de més fa gairebé 60 anys. Per un error d’Hisenda, els treballadors de les mutualitats del comerç, la construcció, la metal·lúrgia, les elèctriques, la pesca i altres sectors van aportar més del que requerien en impostos. Aquests treballadors van tributar sobre el 100% de la seva pensió, però en realitat haurien hagut de fer-ho sobre el 75%. Això significa que van aportar un 25% més del que correspondria.

Ara, una sentència del Tribunal Suprem que modifica el criteri tributari ha obligat a l’Agència Tributària a retornar aquest import a totes aquelles persones que van cotitzar a mutualitats laborals entre 1967 i 1978 i que van pagar de més. Això pot significar un augment considerable dels ingressos per a aquests jubilats, amb una compensació que oscil·la entre els 3.000 i els 4.000 euros.

Ara bé, aquesta rectificació de l’autoliquidació de l’IRPF afecta pels anys no prescrits, això vol dir que només es podran reclamar aquests diners en les declaracions dels darrers 4 anys.

Per sol·licitar la devolució, els pensionistes afectats han de gestionar activament la sol·licitud a través del portal oficial de l’Agència Tributària, una forma de procedir que pot resultar pràcticament impossible per les persones que no dominen les noves tecnologies. Serà necessari aportar documentació com l’informe de vida laboral complet, el certificat de l’import anual de la pensió, els models 100 de l’IRPF dels anys transcorreguts, el certificat de l’empresa on es va treballar i el número de compte bancari on fer la devolució.

Si la persona afectada ha mort, els familiars també podran reclamar els diners si no han passat més dels 4 anys.

Es tracta d’un error tributari que ha tardat a solucionar-se. Tot i que finalment s’hi ha posat remei amb la sentència del Tribunal Suprem del 2023, arriba massa tard, ja que moltes persones no gaudiran d’uns diners que, en el seu moment, van guanyar amb el seu esforç i del qual han estat privades.

Comparteix el contingut!

Go to Top