Salut incorpora una prova de detecció del virus del papil·loma a les dones de 30 a 65 anys

  • Salut substituirà les citologies per unes automostres

  • A partir de 2025, les dones serán convocades per SMS a participar en un cribratge poblacional

2024-03-25T21:30:51+01:0025/03/2024|

El Departament de Salut implementarà una prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) per tal de prevenir el càncer de coll uterí. A partir d’ara, a les dones d’entre 30 i 65 anys se’ls hi podrà identificar la presència del virus abans que desenvolupin lesions que puguin conduir al càncer, substituint progressivament les citologies per kits d’automostra.

Aquesta iniciativa es portarà a terme a través d’un cribratge que es realitzarà en dues fases: una primera fase oportunista, que ja s’està implementant progressivament en diversos punts del país, i que consisteix en una consulta mèdica ordinària en un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).

La segona fase será poblacional i s’iniciarà el 2025. En aquesta última etapa, es garantirà que totes les dones d’aquest grup d’edat siguin convidades a realitzar la prova mitjançant un SMS del sistema de Salut, amb la possibilitat de recollir un dispositiu d’automostra a les farmàcies i retornar-lo després de realitzar-la. A més, s’han establert recomanacions per a la recollida de la mostra, com evitar fer-la durant la menstruació o les relacions sexuals prèvies, per assegurar la seva eficàcia. És important destacar que la prova de VPH no està recomanada abans dels 30 anys, ja que moltes infeccions es resolen espontàniament.

Aquesta estratègia respon a l’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’eliminar del càncer de coll uterí, i busca assolir un alt percentatge de cribratge amb proves d’alt rendiment. L’objectiu és prevenir el 90% dels casos de càncer i lesions precanceroses, i vacunar almenys el 90% de les nenes contra el VPH abans dels 15 anys. De fet, està inclosa al calendari de vacunacions de les nenes a 6è de primària.

La prova de detecció del VPH ofereix una sensibilitat més gran i una protecció significativa enfront del càncer invasor, reduint la incidència en un 60-70% en comparació amb la citologia tradicional. Amb aquests avanços, Catalunya s’equipara als estàndards europeus i internacionals en la prevenció del càncer de coll uterí.

Comparteix el contingut!

Go to Top