Els homes pateixen el doble d’accidents laborals que les dones al Maresme

  • Els homes concentren el 64,3% del total d'accidents que es produeixen al Maresme

  • La sinistralitat laboral es manté estable, amb unes xifres molt similars entre el 2023 i el 2022, però amb dos sinistres mortals

2024-03-26T16:31:05+01:0026/03/2024|

La sinistralitat laboral demostra una tendència desigual per sexes al Maresme. Els homes tenen el doble d’accidents: concentren el 64,3% del total, havent-se registrat 4.699 sinistres, mentre que les dones en sumen 2.611, un 35,7%, segons l’anàlisi de l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme. Aquesta tendència es manté al llarg del temps i la diferència continua augmentant.

Durant el 2023, s’han calculat 54 incidents més en el cas dels homes respecte el 2022, el que suposa un increment de l’1,2%, mentre que en el cas de les dones han baixat el nombre de sinistres a 107, una reducció del 3,9%. Tanmateix, les dones superen als homes en els accidents in itinere, amb un 55,5%.

Segons les dades de l’Observatori de Desenvolupament Local, la sinistralitat laboral al Maresme es manté estable, tancant l’any 2023 amb unes xifres molt similars a les de l’any anterior, fins i tot amb un lleuger descens del 0,7%, que es tradueix en una diferència d’una cinquantena de sinistres. En total, es van comunicar 7.310 accidents a la comarca.

El 91% dels accidents s’han produït durant la feina i la majoria són de caràcter lleu, però la meitat dels accidents han provocat la baixa laboral. Això suma un total de 3.624 accidents, dels quals 28 s’han catalogat com a greus, un increment del 55,6% respecte al 2022. La pitjor dada són les dues persones que van perdre la vida. També s’ha registrat un augment del 50% dels sinistres greus en el cas dels accidents in itinere, és a dir, els que es produeixen en el trajecte d’anada o tornada al lloc de feina. En total, hi ha hagut 663 accidents fora de la jornada laboral, 6 d’aquests de caràcter greu.

La construcció i l’hostaleria són els sectors amb més baixes laborals

El sector dels serveis és el que registra el gran gruix de la sinistralitat laboral amb 4.880 casos. Tot i així, són les feines de construcció i hostaleria les que registren més accidents amb baixa laboral, uns 307 i 295 casos respectivament.

En el cas dels accidents sense baixa laboral, el sector primari ha incrementat el nombre d’incidents en un 63,3%, però les activitats sanitàries són les que acumulen més accidents, amb uns 450 casos, seguit pel comerç al detall amb 70 sinistres.

El Maresme registra més accidents amb baixa laboral que en tota la província

L’anàlisi a partir de l’índex d’incidència, que és aquell que posa en relació el nombre d’accidents amb la xifra d’afiliacions a la Seguretat Social, situa la sinistralitat laboral al Maresme per sobre de la provincial en els accidents que comporten baixa laboral, però no supera al conjunt de Catalunya. Pel que fa als accidents sense baixa i en els d’in itinere, les dades són més positives, ja que el Maresme registra unes dades menors a les de la província de Barcelona i el conjunt de Catalunya.

Comparteix el contingut!

Go to Top