Animals i personatges de pel·lícules protagonitzen les mones de Pasqua a Calella

  • La tradició manté el nivell de vendes a Calella, però la tendència és comprar més tard i mides més reduïdes

  • Les figures de xocolata triomfen entre els més petits, mentre que els pastissos han passat a un segon pla

La jugadora de futbol Aitana Bonmatí o la Barbie són de les mones més populars entre les noies

2024-03-28T12:13:33+01:0028/03/2024|

Ja queden pocs dies per Dilluns de Pasqua i les pastisseries calellenques tenen desenes d’encàrrecs. Els personatges de Disney i de pel·lícules com Frozen, Spiderman, Batman, Mario Bros, Barbie o Harry Potter són els més populars. Tampoc hi poden faltar els clàssics, com animals de granja com porquets, conills, gallines; també hi trobem micos, lloros pirates, guineus, pops i animals fantàstics, com els unicorns o els Pokémon. El futbol també és una temàtica recurrent a les figures de xocolata i poc a poc va calant més en entre les noies.

Les figures d’animals formen part de les mones clàssiques de la Pasqua

Les mones personalitzades també hi tenen cert protagonisme. Aquests encàrrecs arriben a ser molt específics com, per exemple, una figura d’una dona fent windsurf o una mona que inclou la fotografia del fillol.

Pel que fa a pastissos, els calellencs trien el clàssic massini, amb nata, xocolata i cremat per sobre; la sara, amb pa de pessic, crema de mantega i ametlles; i el de crema i rovell cremat.

Les pastisseries de Calella no han notat gaire diferència en el nombre de vendes respecte a l’any anterior, però sí que la tendència és comprar les figures o pastissos cada vegada més tard i de mides molt més petites. Altres anys, la gent encarregava molt abans, però ara esperen més, imagino que per comparar preus. També molts acostumen a comprar el pastís i després ho decoren per sobre amb ous, perquè és més econòmic”, expliquen des de la pastisseria Sauleda.

Els preus de les figures de xocolata es mouen entre els 35 i els 90 euros, en funció de la mida i la quantitat de xocolata i elements decoratius que tenen, mentre que els pastissos més petits poden valer prop de 22 euros.

Les mones de personatges de pel·lícules i sèries són les més populars

Els calellencs esperen cada vegada més temps per comprar les mones

Menys tortells del Diumenge de Rams, més mones 

L’economia també afecta altres tradicions, com el tortell del Diumenge de Rams. La propietària de la pastisseria Ramírez, Gina Ramírez, “el Diumenge de Rams abans era una tradició molt àmplia i cada cop es va retallant més. Per contra, augmenta la venda de figures de xocolata, però en mides més petites”.

De fet, les figures són les estrelles a Calella. Els pastissos es continuen venent bé, però els més petits es decanten més per les figures de xocolata, ja que són més atractives per la temàtica i les formes que tenen. “Ha canviat tot això. Si ara venc 125 mones, de pastissos en venc 80. A la canalla no els atrau el pastís. Aquí venen els padrins amb els fillols i veus com els primers busquen el pastís, mentre que els nens demanen la figura”, afirma Lluís Salvador, propietari de la pastisseria Gallart.

Les figures de xocolata són les que més èxit tenen entre els joves

Els calellencs cada vegada volen mones més petites

Dedicació i moltes hores invertides

Fins a 80 quilos de xocolata es compren a les pastisseries per arribar a fer  unes 150 mones. El preu de la matèria primera, la xocolata, ha augmentat força i això ho noten els pastissers. La feina que hi ha al darrere és molt complexa. Segons Gina Ramírez, el procés per “temperar la xocolata, per preparar-la per esculpir les figures requereix molt de temps i dedicació”.

Lluís Salvador comença a preparar les mones amb moltes setmanes d’antelació. “A mitjans de febrer ja començo a preparar les peces i, a principis de març, començo a unir-les. Ja compto que no vendré totes les mones i hauré de reciclar la xocolata. És una feina amb la qual perds moltes hores”, explica Salvador.

La mona de Pasqua és una tradició que acumula segles d’història, on l’origen i el sentit d’aquesta celebració posa en relleu la importància del padrí com a figura protectora i que s’acaba enllaçant amb el moment més important del calendari cristià, la mort i resurrecció de Crist. Aquest caràcter religiós, però, ha quedat oblidat i només es manté com a tradició.

Les figures de princeses i superherois tornen a repetir aquest 2024

Fins a 80 quilos de xocolata es poden gastar les pastisseries per fer totes les mones

Les mones de Pasqua es comencen a preparar amb molta antelació

Comparteix el contingut!

Go to Top