El Cor Parroquial

2024-03-28T19:47:23+01:0028/03/2024|

Pel comentari d’avui, m’he entretingut llegint i fent un resum del que explica en Francesc Gras en el seu llibre “Calella en el record” (2008) sobre la història del Cor Parroquial, agafant més concretament les diades de Setmana Santa…
Diu en Francesc “… El Cor començava a cantar el Diumenge de Passió en el Viacrucis pels carrers… El Diumenge de Rams la processó sortia de l’església de les monges que llavors feia de Parròquia, cantant “Lauda Jerusalen”, “Cristus Vincit” el “Crec en un Déu” i d’altres fins arribar al Pati de l’Ós on tenia lloc la cerimònia de la benedicció… En el moment en que Mn. Jou feia la benedicció, agitaven amb entusiasme palmes, palmons i branques de llorer, posant en perill els ulls i pentinats dels que els envoltaven…

El Dijous Sant havíem de cantar al llarg de tot el trajecte de la processó el “Miserere mei Deus” de Joaquim Serra i el “Stabat Mater” d’un compositor de Canet… En els intervals, l’orquestra (generalment La Llevantina) tocava música religiosa…
El Divendres Sant, anàvem a veure un “Pas” artístic de la Passió a ca la “Maria Serena”. Les imatges no eren gaire ben acabades, tenint en compte la dificultat i creativitat que comportava la total absència de mitjans econòmics que patia l’autora”… Continua explicant que…“Cap el tard fèiem l’últim assaig per tal de sortir l’endemà, dissabte, de les nou del vespre a les dues de la matinada, cantant “Les Caramelles”… Nosaltres els que érem de l’Orfeó d’Acció Catòlica, a més tots els dissabtes de Quaresma, cantàvem pels carrers la Passió…

El Diumenge de Pasqua, a les set del matí, cantava l’Àngel. S’escollia un noiet de bona veu i era molt bonic quan arribant per diferents carrers, es trobaven a la Plaça, el Pas de Jesús Ressuscitat i la Verge Dolorosa. Quan l’Àngel cantava el “Ressurrexit”, la Verge canviava el vestit negre que duia per un de blanc i blau, d’alegria… A les deu del matí, a l’Ofici, cantàvem la Missa del Mestre Ribera… Els Dilluns de Pasqua es feia la missa del Combregar General, cantant també el Cor Parroquial…

Els components del cor desitjàvem que passessin aquestes festes, perquè quedàvem esgotats”…

Memòries i vivències de l’amic Francesc Gras i Camps… Foto de l’any 2013 i que pertany a l’exposició “Gent de casa” del 2018…

Colo, dijous 28-març-2024

Comparteix el contingut!

Go to Top