Aquesta matinada toca avançar l’hora per entrar a l’horari d’estiu

  • La nit de dissabte a diumenge dormirem una hora menys: a les 2h seran les 3h

2024-03-30T10:02:06+01:0030/03/2024|

Dues vegades a l’any ens toca canviar l’hora dels rellotges, una mesura que les autoritats justifiquen que servei per adaptar-nos a les hores de llum natural i, així, estalviar energia. Aquest canvi l’hem de fer la matinada de dissabte a diumenge: a les 2h seran les 3h, de tal forma que dormirem una hora menys.

Però fa anys que a Europa es debat sobre aquest canvi d’horari, especialment sobre la possibilitat d’eliminar-lo. El grup d’experts Time Use Initiative, que promou el dret al temps a tot el món, reclama als partits polítics que es mullin i incloguin la seva posició en relació al canvi d’hora als programes electorals de cara a les eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran el 9 de juny.

L’organització reclama que el 2026 ja s’hagi abolit i argumenten que no serveix per estalviar energia i que té efectes negatius en la salut. Les darreres dades sobre l’estalvi energètic són antigues, de l’any 2015, però els nous sistemes d’il·luminació amb criteris d’eficiència energètica alteren els anàlisis. A més, les rutines dels ciutadans tampoc són les mateixes que fa uns anys. A més, la comissió d’Indústria, investigació i energia del Parlament Europeu va fer un informe l’any 2018 que apuntava qu,e malgrat es poden produir estalvis en la il·luminació, són marginals i que no és tan evident que hi hagi menys consum de calefacció, sinó que podria fins i tot augmentar.

Aquell mateix 2018 va començar el debat sobre acabar amb el canvi d’hora i la Comissió Europea va fer una consulta pública en què més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans van votar per deixar de modificar els rellotges. Amb aquest resultat, es va proposar que el març de 2019 es produís l’últim canvi d’hora, però els estats membres no es posen d’acord i la decisió està estancada. A l’Estat es treballa amb la idea que caldrà canviar l’hora, com a mínim, fins l’octubre del 2026.

Quins efectes té el canvi d’hora en la salut?

El canvi d’hora sol tenir efectes molestos en forma d’insomni, somnolència, irritabilitat o marejos, sobretot en nens i persones grans. Per la majoria de gent, però, l’efecte més notable és l’alteració de la son, ja que l’horari de feina segueix sent el mateix tot i haver dormit una hora menys. La ruptura de la rutina de la son provoca un efecte similar al del jet-lag o un augment de la migranya.

Segons una investigació elaborada per científics espanyols, això pot produir un augment de la mortalitat a les carreteres. La raó es troba en la fatiga degut a l’acumulació d’una hora de son.

Comparteix el contingut!

Go to Top