Calella, ciutat “refugi climàtic”?

2024-04-07T17:15:31+01:0007/04/2024|

Sembla que la idea de canvi climàtic ha passat a convertir-se en un fet. És més, ara ja parlem obertament de “crisi climàtica”, a partir de les evidències que el mateix clima ens ofereix: tempestes fora de temporada i en llocs no habituals, temperatures més altes, sequeres contundents…, i les estacions climàtiques que en alguns llocs estan desapareixen, convertint-se en dues. Deixant de banda polítics il·luminats que per interessos econòmics i polítics encara ho neguen (com Trump o Putin, per dir-ne només dos que estan absolutament desequilibrats), la realitat s’imposa. El canvi climàtic és ja una realitat. I cal afrontar-la.

En llocs com a Calella, el canvi també s’està produint de manera més que evident: temperatures més altes, menys pluges, hiverns més càlids, aqüífers amb menys cabals, menys llevantades…, entre d’altres fenòmens.

Els nostres polítics -de fa uns anys i els actuals-, ho saben i en tenen coneixement. Però de moment, poques coses s’han fet. I no els dono la culpa, perquè no és una competència de l’ajuntament. I tampoc hi ha recursos econòmics suficients per afrontar-ho en condicions. Tenim clar el problema, però no tenim els mitjans suficients per resoldre’l. I tampoc és exclusivament un tema local, és comarcal i nacional. Actuant només a Calella, no ho resoldrem en tot el territori. Tema difícil, doncs.

El que sí que ja sembla clar, i a petita escala, és que cal planificar el futur a partir de la realitat. I aquesta té a veure en com es poden realitzar obres de millora a la ciutat, on s’atengui a la protecció climàtica dels seus ciutadans, dels seus veïns. Què vull dir amb això?

Vull dir que la planificació urbanística -que sí està en mans municipals-, haurà de fer, en el futur immediat i a mig termini, variacions per aportar respostes, ni que siguin petites, per atendre a la realitat climàtica: oferir espais de refugi climàtic, recuperar arbrat urbà, protegir les zones verdes municipals, etc.

Donant-li voltes a aquest tema, proposo que el millor que es podria fer és planificar estratègicament el futur a mig i llarg termini de Calella a partir d’una idea global: fer de la nostra ciutat un espai “refugi climàtic”. És a dir, planificar tot el territori a partir d’aquest paradigma: fer de Calella una ciutat on la protecció dels seus habitants davant el canvi climàtic sigui de prevenció i protecció. Anticipar-se als esdeveniments i organitzar la ciutat i el seu territori com un gran espai-refugi.

Això implicaria -només ho apunto-, entre d’altres coses: generar places amb arbrat i eliminar la idea de “places dures” (com la de l’ajuntament, per exemple), posar arbrat en els carrers on sigui possible, disposar d’espais públics on hi hagi temperatures adients per afrontar situacions extremes de calor, preservar i millorar els entorns verds que tenim (Parc Dalmau, Passeig Manuel Puigvert, entre d’altres espais més petits), preservar la platja amb dunes i vegetació, protegir els entorns naturals propers al nucli urbà (zona far–Torretes, Torrent del Raig, Riera Capaspre, etc…)…, pensar en construccions públiques i privades amb capacitat de prevenir altes temperatures. Fomentar l’energia sostenible (solar i eòlica si és possible). Fomentar i protegir els recursos hídrics locals (a partir de consums controlats i regulats). Fomentar el menor ús dels vehicles dins el nucli urbà i, per tant, incentivar l’ús de vehicles unipersonals elèctrics o disposar de transport públic més eficaç, instal·lar elements per fer baixar la temperatura als carrers (lones, difusors de vapor d’aigua…), entre d’altres propostes que els experts podrien presentar.

El que si que tinc clar és que Calella no pot continuar desenvolupant-se com a ciutat sense tenir en compte el canvi climàtic i les seves conseqüències. Cal treballar per trobar respostes per a tota la ciutadania. Per això mateix, la meva proposta de Calella “ciutat refugi climàtic”. Tot el què no sigui avançar en aquesta línia, comportarà disgustos i mals moments per als veïns i veïnes de la nostra ciutat, Calella.

Comparteix el contingut!

Go to Top