Calella es lleva amb centenars de meduses mortes a la platja

  • La manca de pluges ha propiciat l’arribada de les meduses a la costa i anticipa un estiu amb més quantitat d’aquests invertebrats

  • Les meduses veler o barquetes de Sant Pere que han arribat en massa són una espècie inofensiva

Les meduses estan a la sorra, a uns metres de l'aigua. (Foto: CalellaCOM)

2024-04-18T09:38:42+01:0018/04/2024|

Una plaga de petites meduses blanques i blaves tenyeixen aquest matí la façana marítima de Calella. Es tracta de meduses veler, també conegudes com barquetes de Sant Pere, una espècie inofensiva però que ha arribat en massa a la costa calellenca.

El biòleg marí calellenc i membre del Departament de Biologia Marina i Oceanografia del CSIC, Francesc Peters, explica que “aquestes arribades solen ser normals, són explosions demogràfiques d’aquests organismes que s’acumulen amb els vents i les corrents i arriben a la costa”, però que la manca de pluges d’aquest any contribueix a un augment perquè “l’aigua dolça que va a parar a mar fa com una mena de barrera respecte l’aigua molt salada de mar obert. Els anys que plou poc, aquesta barrera natural és molt més tènue o no existeix i és molt més fàcil que qualsevol organisme flotant, amb els corrents i les onades, arribi a la platja”. Aquesta és la hipòtesi amb la que treballen actualment els experts en biologia marina, que encara no poden assegurar que les altes temperatures hi tinguin a veure.

Aquesta manca de pluges anticipa un estiu amb més meduses de l’habitual, ja que no s’haurà arribat a formar la barrera natural entre l’aigua dolça que arriba de la terra i la salada. “La predicció sembla ser que augmenti l’arribada de meduses aquest any si no tenim més episodis de pluja a la primavera”, confirma Peters.

Una espècie inofensiva

Les barquetes de Sant Pere són una espècie inofensiva. Tot i que la imatge de la platja plena de meduses resulta molt curiosa, un cop estan fora del mar no poden sobreviure i moren, però no són urticants. El biòleg marí calellenc apunta que “ara que no hi ha gent a la platja, el millor es deixar que es podreixin a la sorra, és matèria orgànica que formaria part del cicle natural d’una platja natural”, tot i que si aquesta arribada massiva es dona a l’estiu, els banyistes trobarien incòmode banyar-se i passejar per la sorra plena d’aquests petits invertebrats.

Les meduses, igual que d’altres invertebrats, “produeixen molts descendents, però només una fracció molt petita sobreviu i arriben a adultes, perquè se’ls mengen altres organismes i apareixen varades a les platges, hi ha moltes pèrdues”, explica Peters.

Aquest cap de setmana s’ha vist una plaga de meduses, en aquest cas vives i d’una espècie urticant, a Roses.

Comparteix el contingut!

Go to Top