Calella haurà de refer el seu pla d’emergències contra incendis

  • Cal incorporar-hi el Pla Alfa 4 de risc extrem. El govern català obliga el 80% dels municipis a tenir un pla d’incendis forestals

  • El nou pla Infocat de Protecció Civil està dissenya per poder fer front al canvi climàtic en temps de sequera

xr:d:DAFZz-ATjJI:75,j:775018205344122182,t:23080811

  • El proper estiu es preveu complicat pel que fa als incendis forestals i la Generalitat ha decidit posar fil a l’agulla per obligar els municipis a tenir un pla per saber com afrontar-los.

2024-04-20T14:15:09+01:0020/04/2024|

Aquesta setmana s’ha presentat el nou Pla Infocat  de Protecció Civil per fer front al canvi climàtic. El nou text inclou millores en l’anàlisi del risc, la direcció i la coordinació i obliga a un 80% dels municipis a tenir un pla d’incendis. El pla recomana al 20% restant de municipis que en dissenyin un. Calella ja disposa d’un pla d’aquest tipus, però ara l’haurà de reformular però incloure els canvis que proposa el govern català.

S’afegeix el nivell màxim fins 4, que suposa el risc extrem

Dos de cada tres municipis estan obligats a tenir un pla actualment per afrontar incendis forestals. El canvi climàtic i la sequera han elevat fins a 129 els municipis que hauran de tenir pla. Fins ara, l’escala de risc només arribava fins al 3, però ara el màxim nivell arribarà fins a 4, que suposa un risc extrem d’incendi. Entre d’altres, les mesures implicaran tancar els massissos, vetar l’accés a entorns forestals i suspendre activitats de lleure en determinades zones on hi hagi més risc. El pla suposa també una nova organització operativa: planteja millores internes en el cos de Bombers i també la coordinació amb altres cossos, com les ADF (les Agrupacions de Defensa Forestals), els Agents Rurals o els Mossos d’ Esquadra.

Calella haurà de refer el Document Únic de Protecció Municipal (DUPROCIM), el qual agrupa els plans d’emergències dels quals disposa, per poder incloure els canvis. Aquest document va ser aprovat a finals de l’any passat després de portar més de 5 anys caducats els diferents plans d’emergències.

La sequera i les altes temperatures obliguen a extremar precaucions

El passat estiu, Calella ja va arribar al nivell 3 del Pla Alfa, que aleshores era el màxim i suposava el risc extrem d’incendi forestal. Una situació que no era habitual a la nostra ciutat, a la qual es va arribar degut a unes temperatures superiors als 35 graus. Un extrem que es pot tornar a repetir enguany, ja que aquesta primavera ja hi ha hagut tres dies, dos al març i un a l’abril, en què es van batre tots els rècords de temperatures a diferents punts de Catalunya. El passat diumenge, es va arribar a valors de temperatura propis del mes de juny o del juliol i es va registrar un rècord de temperatura màxima en un mes d’abril.

Comparteix el contingut!

Go to Top