Augmentar la capacitat dels trens i desdoblar la via entre Arenys i Blanes, prioritats de Comuns Sumar per la R1

  • Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, planteja que calen trens de dos pisos i més llargs

  • Noy qualifica “d’imprescindible” el desdoblament de la via però titlla de “ximpleria” traslladar-la a l’interior

Sebastià Tejada, de Calella en Comú Podem, ha acompanyat a Pau Noy

2024-05-06T21:24:30+01:0006/05/2024|

L’acte de campanya de Comuns Sumar ha substituït els tradicionals mítings polítics per una xerrada sobre com solucionar els problemes de la R1, la línia més antiga de l’Estat i de les més saturades de Catalunya, amb contínues incidències i retards que dificulten la mobilitat de milers de persones. El ponent ha sigut l’enginyer industrial Pau Noy, president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura i qui va ser conseller delegat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que ha exposat les mesures que calen per fer més eficient la línia de la costa per ordre de prioritat, marcant l’ampliació de la capacitat dels trens com la més urgent.

L’enginyer afirma que els trens de dos pisos que es fabriquen actualment a Espanya tenen una alçada adequada per passar pels túnels del Maresme i que s’haurien de fer també més llargs, de tal forma que pràcticament tothom podria anar assegut. També destaca la necessitat d’establir la freqüència de les hores punta, d’un tren cada 15 minuts, per tot el dia.

Noy qualifica “d’imprescindible” el desdoblament de la via des d’Arenys de Mar fins a Blanes, una reivindicació històrica de la comarca ja que el fet que hi hagi via única fa reduir la freqüència del servei. El president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura considera que s’ha d’executar per fases, deixant les més complexes pel final. Valora en uns 10 milions d’euros cada quilòmetre d’obres en els trams més fàcils, però un dels més complexos és el de Calella-Sant Pol degut als túnels que separen els dos municipis, on l’import pujaria.

Més avall a la llista de prioritats hi situa la creació d’un tramvia entre Blanes i Lloret; la construcció de noves vies entre Montgat i l’estació de la Sagrera, que encara està en obres; una nova via per serveis directes, en uns 15 minuts, entre Mataró i Barcelona per la C-32; i la línia orbital entre Mataró i Granollers. En canvi, titlla de “ximpleria sense sentit” traslladar la R1 a l’interior, un dels eterns debats, per l’estratosfèric import econòmic necessari i perquè entén que allunyar el tren reduiria el nombre d’usuaris.

Més de 3 mil calellencs utilitzen el tren a diari

Noy també ha posat xifres a l’ús del tren: cada dia utilitzen la R1 per desplaçar-se 3.119 calellencs i calellenques, el que representa un 16% de la població, i hi ha 53 expedicions al dia. Tot i així, el Maresme és una de les comarques amb la taxa d’ús del transport públic més baixa de Catalunya: per cada viatge compartit se’n comptabilitzen 7 en vehicle privat.

De fet, la mobilitat dels calellencs es concentra sobretot en els trajectes curts, entre Pineda, Santa Susanna i Malgrat, motiu pel qual Noy apunta que millorar la mobilitat de curt abast suposaria un gran canvi.

Comparteix el contingut!

Go to Top