12-M

Els partits d’esquerres calellencs, en perill d’extinció

  • Extrapolant els resultats del 12-M a Calella, la CUP i els Comuns desapareixerien cedint el lloc a VOX i Aliança Catalana

  • La seguretat que els votants dipositen en Junts contrasta amb la indiferència cap a ERC, amb el PSC surfejant la tendència a l’alça

2024-05-13T19:11:21+01:0013/05/2024|

Cada convocatòria electoral marca una tendència i la del 12-M ha deixat un missatge molt clar a Calella: les forces d’esquerres han de fer un replantejament si no volen desaparèixer. Extrapolant els resultats de les eleccions al Parlament d’aquest diumenge a nivell municipal, el panorama que deixa és que els Comuns i la CUP sortirien de l’Ajuntament cedint el seu lloc a Vox i a Aliança Catalunya.

Anem a pams. En un any s’han celebrat les eleccions municipals, les generals i les autonòmiques. Alguns dels resultats es podien preveure mentre que d’altres mostren cap a on podria anar el futur polític de la ciutat. Comencem per Junts, el partit que governa i que més regidors té a l’Ajuntament, on es veu la forta influència que va tenir Marc Buch com a cap de llista i la tirada que té també l’expresident Puigdemont. Sembla que Junts té un fort recolzament de la ciutat, que només es perd en les generals en no considerar-se un vot útil al Congrés dels Diputats. Així, Buch té el futur assegurat a no ser que la formació decidís canviar de cap de cartell tornant cap a la incertesa.

 La d’ERC és una altra història, perquè a les tres últimes convocatòries ha anat baixant i han quedat estancats. De fet, els resultats són pràcticament idèntics, constatant que aquest és el vot estructural republicà a Calella, sigui quina sigui la institució a la que es dirigeix i deixant en una posició molt compromesa als representants locals, ja que demostra que no arrosseguen els electors.

Però si ERC ha de fer un replantejament si vol mantenir una posició rellevant a la ciutat, per la CUP i els Comuns resulta de vida o mort. Si el resultat d’ahir l’haguessin tret en uns comicis municipals, haurien desaparegut de l’Ajuntament en no arribar al llindar del 5% dels vots. I els seus substituts són totalment el contrari: aplicant la llei electoral, qui seuria a les cadires que actualment ocupen Sebastià Tejada (Comuns) i Albert Comas (CUP) a l’Ajuntament serien VOX i Aliança Catalana, dos partits que tenen com a leitmotiv la lluita contra la immigració portada a l’extrem. És a dir, el canvi de cromos seria molt notori, de dues formacions d’esquerres a dues d’extrema dreta. VOX, de fet, s’ha consolidat i demostra tenir també un nínxol de vot assegurat, amb Aliança Catalana trepitjant-li els talons. Les dues formacions s’estan preparant per crear agrupacions locals, així que molt probablement les seves butlletes sortiran a les municipals de 2027. 

Menció a part pel PP, que després d’haver recuperat el seu lloc a l’Ajuntament ha anat creixent i s’ha endut els electors a qui Ciutadans ha deixat orfe però que no s’atreveixen a votar a l’extrema dreta. Si el resultat dels populars d’aquest diumenge l’haguessin obtingut en unes municipals, haurien aconseguit doblar el nombre de regidors. 

Acabem amb el PSC, el gran guanyador de les eleccions d’ahir després de portar un any en una onada imparable de la qual també es va aprofitar Cindy Rando l’any passat. Tot i que Pedro Sánchez és la persona que més suports ha aconseguit pel socialisme a Calella, la tendència a l’alça va començar beneficiant a la cap de llista local i ha continuat fins a Salvador Illa. Amb aquest gairebé 22% dels suports que va rebre ahir el PSC, en uns comicis locals hauria suposat que es convertiria en la segona força al ple municipal (actualment és la tercera per sota d’ERC).

És a dir, els dos partits del govern de Calella pugen o es mantenen, mentre que l’oposició baixa a nivell general i amb una forta patacada en especial per les forces d’esquerres, que s’ho haurien de prendre com un toc d’atenció si volen continuar tenint opinió.

Per zones, Calella vota més dretes al centre i més esquerres als extrems. La zona turística i de Valldenguli ha optat majoritàriament pel PSC, igual que l’àrea més pròxima a Pineda i les urbanitzacions del Parc de Calella i Can Carreres. La resta, és a dir, el centre urbà, s’ha decantat per Junts+.

Comparteix el contingut!

Go to Top