El Consell Comarcal demana consens als alcaldes per protegir el litoral del Maresme

  • El Consell d’Alcaldies del Maresme ha acordat crear una taula de treball per buscar solucions a llarg termini i evitar els pedaços que s’executen en moments puntuals

  • A Calella s’haurien de treure entre 20 mil i 50 mil metres cúbics de sorra a l’any, segons l’estratègia que va marcar el govern espanyol fa deu anys i que no ha resultat efectiva

2024-05-21T11:07:22+01:0021/05/2024|

Protegir el litoral resulta difícil si cada municipi vetlla només pel seu terreny, però també és complicat trobar consens davant les particularitats locals. El Consell Comarcal del Maresme reclama als alcaldes dels municipis de la comarca trobar solucions globals per fer front a la degradació del litoral, deixant enrere l’estratègia “reactiva”, que es fa en alguns punts de la costa després del pas dels temporals i que sovint suposen pedaços puntuals, però no definitius. 

En aquest sentit, a l’últim Consell d’Alcaldes, s’ha acordat la creació d’una taula de treball amb tots els ajuntaments per resoldre els problemes que afecten la costa i en els que se’n deriven per la seva proximitat, com els passeigs marítims, l’N-II o la línia ferroviària. La finalitat és definir un objectiu comú i començar a plantejar propostes, una tasca gens fàcil tenint en compte que són debats històrics que porten anys sobre la taula i pels quals mai s’ha trobat solució.

L’últim pla d’acció té deu anys

El govern espanyol va presentar, l’any 2014, l’Estratègia de Protecció de la Costa del Maresme, que comptava amb l’aprovació de la Generalitat i els municipis de la comarca. Un pla que s’havia de tirar endavant en un període de 15 anys i que no s’ha assolit. Les localitats s’han anat desmarcant prioritzant els seus interessos i no s’ha mantingut el consens que s’esperava. 

Per Calella, el pla marcava la necessitat de treure entre 20 mil i 50 mil metres cúbics de sorra cada any per traslladar-la a les platges de Pineda, Malgrat i Santa Susanna, compensant la pèrdua de sorra d’aquestes i l’acumulació que es detectava a Calella.

Davant el fet que alguns ajuntaments s’han desmarcat de les actuacions del pla que es va establir fa una dècada, el Consell Comarcal vol arribar a un acord de futur amb tots els municipis, apel·lant al canvi climàtic com a principal enemic i establint la urgència d’actuar ràpid per evitar empitjorar els seus efectes a les costes maresmenques. 

Durant les pròximes setmanes, es recuperaran els treballs tècnics que s’han fet al llarg dels darrers anys per trobar el punt de partida. L’organisme supramunicipal apunta que es tindran en compte que les problemàtiques són diferents al Maresme Nord i al Maresme Sud, segons han evidenciat els estudis que s’han anat realitzant, i que s’incorporarà a la taula de treball als municipis de muntanya pel seu paper en la regeneració de platges a través de les rieres i rierals. La idea és tenir enllestit el document l’any vinent.

El Consell Comarcal ha evitat posicionar-se sobre propostes concretes que ara hi ha sobre la taula i que encara es porten a terme de forma puntual, com la construcció d’espigons o la regeneració de sorra.

Comparteix el contingut!

Go to Top