Es preveu la creació de caixes niu i colònies de diferents espècies, com ratpenats, orenetes, ocells insectívors i afavorir la presència de mussols i òlibes
Nou Pla de Biodiversitat del Parc Dalmau: 16 accions per augmentar la fauna i la flora
Algunes de les accions contemplen involucrar les escoles i la ciutadania
El biòleg Pau Pérez, tècnic de biodiversitat de Gestió de Residus i Biodiversitat, l’empresa encarregada de la redacció del pla, ha presentat el pla a l'auditori de Can Saleta.
La creació d'un punt d'aigua independent de la bassa de la pedrera és una de les accions previstes
Aquest dijous s’ha presentat el Pla de Biodiversitat del Parc Dalmau, un projecte que inclou 16 accions per tal d’augmentar la fauna i la flora del pulmó verd de la ciutat i gestionar i tenir cura de l’entorn. Es tracta d’un pla d’una durada d’entre 2 i 3 anys que s’adaptarà a les particularitats de cada moment, com és la sequera actual, però del qual no s’ha concretat el pressupost necessari per portar-lo a terme.
Bona part de les accions contemplen la creació de colònies de diferents espècies, com el ratpenat pipistrel·la, l’oreneta cuablanca, el falciot i el ballester, que són controladors de plagues perquè mengen insectes voladors. També es preveu fer caixes niu per mussols com el xot, el mussol banyut i l’òliba, aquesta última amb una webcam des d’on es pugui veure.
Pau Pérez, biòleg i tècnic de biodiversitat de Gestió de Residus i Biodiversitat, l’empresa encarregada de la redacció del pla, ha afirmat que l’objectiu de les accions és “modificar l’hàbitat” i fer-lo adient per tal que les diferents espècies s’instal·lin per si mateixes al Parc Dalmau, sense que calgui introduir-les directament.
En canvi, l’espècie que el biòleg apunta que cal controlar perquè interfereix amb la sostenibilitat són els gats. Pérez afirma que cal evitar que hi hagi grans concentracions de gats al Parc Dalmau, de tal forma que proposa gestionar les colònies de gats urbans i ferals amb criteris de prevenció d’una “amenaça futura” a la salut ambiental del parc. També posant en marxa un pla de gestió d’espècies invasores, com poden ser les vespes asiàtiques i les cotorres, i de les espècies que suposen una plaga pel parc.
També es preveuen altres actuacions enfocades a la cura de l’entorn, com la creació d’un punt d’aigua temporal; la naturalització dels dipòsits i la creació d’un tancat; segar de forma diferenciada els espais urbans, deixant alguns amb flors i la vegetació crescuda i d’altres arran de terra; i gestionar els escocells de l’arbrat perifèric del parc.
Col·laboració de les escoles i la ciutadania
Algunes de les accions del pla involucren les escoles, com la construcció de les caixes niu i els hotels d’insectes o el seguiment de les espècies. L’alcalde, Marc Buch, ha afirmat que es proposarà la realització d’aquest tipus d’activitats en el Consell Escolar.
També es contempla la participació ciutadana, mitjançant bosses de voluntaris o de forma conjunta amb les entitats, com els Amics del Parc Dalmau. De fet, membres d’aquesta associació han lamentat no haver participat en l’elaboració del pla i han demanat participar en les futures accions.