La IA a debat

2024-05-24T14:25:16+01:0024/05/2024|

Fa pocs dies, vaig llegir, en una entrevista al dibuixant, dissenyador i fotògraf britànic Dave McKean (ARA 04-05-24), diverses manifestacions relacionades amb la Intel·ligència Artificial (IA) que vaig trobar molt encertades i que, entre altres més concretes, podria signar jo també… A l’entrevista, deia que l’única preocupació que té la IA és oferir infinitat de resultats valorant la quantitat sobre la qualitat… Com sap qualsevol que hagi fet feines creatives (allò que en diem “art”), és el viatge, l’aprenentatge, la prova, l’error i l’angoixa de l’encert al sentir que t’acostes a alguna cosa nova i que funcionarà… El resultat acabat és el punt final d’aquest llarg viatge…. Això és creativitat… Estèticament, la IA no farà res més que millorar, però la buidor espiritual de tot plegat és evident, tota vegada que no seria capaç de generar un sol píxel sense les dades robades d’altres treballs… Unes bones definicions…

Sens dubte, la IA s’anirà imposant, vull dir, ens l’aniran imposant com una nova eina imprescindible… És el futur que ens marca la societat de consum (dirigida per les grans empreses, fortunes, bancs…), un futur de produir sense parar… Avançar i només avançar… Utilitzar i llençar… I, sobretot, comprar i només comprar, procurant que la cadena de producció no s’aturi per evitar el perill d’un trencament inoportú…

Una novel·la de ciència ficció feta realitat, oi?… Els que ja tenim el codi de caducitat més a prop, hem d’estar feliços, satisfets i considerar-nos afortunats d’haver pogut utilitzar paper, llapis i goma d’esborrar, estris actualment destinats a l’extinció… A desaparèixer per formar part de la història…

Per cert, ahir al local social de FFC, l’Alfred Lieury ens va fer una classe i demostració pràctica d’utilitzar la IA que va ser molt instructiva… Caldrà continuar aprenent…

A la foto, un monstre que espanta la societat… Imatge creada amb les eines d’edició fotogràfica actuals (no IA), que han substituït les analògiques utilitzades anys enrere i que t’aplanen el camí a l’hora de realitzar les teves idees més imaginatives… Premonició?…

Colo, dimarts 21-maig-2024

Comparteix el contingut!

Go to Top