Els patinets elèctrics hauran de tenir una assegurança d’accidents

  • Els vehicles de mobilitat personal també hauran d'estar registrats abans de gener de 2026

  • Es preveu que les indemnitzacions per accident de trànsit siguin més elevades, actualitzant-se anualment amb l'IPC

2024-05-28T20:46:14+01:0028/05/2024|

Els propietaris dels patinets elèctrics hauran de contractar una assegurança de responsabilitat civil per indemnitzar a les víctimes en cas d’accident i registrar el seu vehicle. Així ho ha aprovat avui el Consell de Ministres amb l’objectiu de “compatibilitzar l’impuls al transport urbà sostenible amb la protecció a les víctimes d’accidents” causats per aquests mitjans de transport.

El govern espanyol finalment ha donat llum verda al projecte de llei que va començar a preparar-se al març de l’any passat, però que s’ha anat ajornant amb el pas del temps. Ara s’haurà d’aprovar al Congrés dels Diputats i després elaborar una proposta que concreti les característiques de la llei. Això vol dir que la mesura no serà immediata; l’executiu té previst posar en marxa el registre abans del 2 de gener de 2026 i per l’assegurança no s’ha concretat la data d’entrada en vigor. La nova normativa també s’aplicarà als vehicles agrícoles i industrials.

El projecte de llei per fi resol un dels temes més controvertits en la vida diària dels ciutadans. Si fins ara es produïa un accident on estava involucrat un patinet elèctric, es podia donar el cas que el propietari no tingués contractada cap assegurança i això complicava la resolució de conflictes.

El nombre d’accidents amb patinets elèctrics implicats no és menor: prop de 300 durant l’any 2023, i segons un estudi de la Fundació Mapfre, 12 persones van morir i 187 van resultar ferides.

Precisament aquesta setmana, la Policia Local ha estat fent controls a patinets elèctrics a diferents punts de Calella.

Indemnitzacions més elevades

El projecte de llei aprovat al Consell de Ministres també contempla que les indemnitzacions per les víctimes de trànsit siguin més elevades, actualitzant-se amb la pujada de l’IPC (Índex de Preus al Consum). També es facilitaran informes mèdics i atestats policials de manera gratuïta i s’agilitzarà el procediment de valoració de les indemnitzacions per intentar evitar la via judicial. La normativa també preveu ampliar la cobertura dels afectats, com per exemple a les persones dedicades a les tasques de la llar.

Comparteix el contingut!

Go to Top