Una nova normativa obligarà les comunitats de veïns a reformar els ascensors

  • Els ascensors hauran de tenir un control de pes, una línia telefònica i una cabina ben anivellada per garantir la seguretat

  • La norma entrarà en vigor a partir de l’1 de juliol i seran les comunitats de veïns les que s'hauran de fer càrrec de les reparacions

2024-06-05T10:57:40+01:0005/06/2024|

La majoria de comunitats de veïns es veuran abocades a afrontar una despesa extra per reformar els ascensors per adaptar-los a la noves mesures de seguretat, una normativa que entrarà en vigor l’1 de juliol. Només els ascensors més nous se’n salvaran, però segons el Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya, afectarà entre un 75 i un 80% dels elevadors del país, és a dir, 3 de cada 4 ascensors. Els costos poden rondar entre els 500 i els 40 mil euros, en funció de la quantitat de modificacions que calgui fer per adaptar els aparells a la regulació del Ministeri d’Indústria i Turisme.

Les mesures de seguretat que han d’incorporar són variades, com tenir controls de pes, corregir l’anivellament dels ascensors perquè s’aturin al mateix nivell del replà -sense el típic esglaó que queda sovint-, incorporar un telèfon o sistema de megafonia que garanteixi la comunicació bidireccional en cas d’incidència, instal·lar protectors en el tancament de portes i substituir les guies velles de fusta o cilíndriques buides per noves metàl·liques.

En general, els ascensors que tenen menys de 10 anys pràcticament no hauran de fer canvis, però els més antics si que s’hauran de reformar.

Entre 3 i 10 anys per fer les modificacions

Els ascensors més nous ja incorporen aquestes mesures de seguretat perquè s’han fabricat amb els nous estàndards i, per tant, els veïns no s’han de preocupar per aquesta normativa. Però en la majoria de comunitats on els ascensors són més antics i no disposen de totes les condicions que es demanen, si que caldrà fer reparacions. Des del Gremi Empresarial d’Ascensors de Catalunya afirmen que tots els aparells, siguin nous o antics, són segurs, motiu pel qual passen periòdicament les revisions de manteniment.

Tot i així, caldrà que s’adaptin a la regulació i, a la revisió que es faci a partir del juliol, els tècnics detectaran quines són les mancances i modificacions que cal fer. Les comunitats tindrà un marge d’entre 3 i 10 anys per portar a terme la reparació, depenent de cada cas, de l’antiguitat de l’aparell i del tipus d’obra que cal fer. Les inspeccions es fan cada dos anys als edificis industrials o de pública concurrència, cada quatre anys als blocs amb més de 20 habitatges o més de cada quatre plantes i cada sis anys a la resta.

En aquest punt, ja dependrà de la comunitat si porta a terme els canvis que es demanen o si substitueix directament l’ascensor per un de nou, que pot resultar fins i tot més barat. En qualsevol cas, els veïns que incompleixin els terminis per adaptar l’ascensor, podran ser sancionats amb multes importants.

Sense ajudes per les obres

El gremi d’ascensoristes reclama a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que obri una línia de subvencions per ajudar a les comunitats de veïns a fer les modificacions necessàries però, segons ha respost aquest organisme, que depèn de la Generalitat, a El Periódico, no té previst atorgar cap subvenció. L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, s’ha ofert a assumir el cost del 30% de les reformes, una ciutat on hi ha ascensors històrics.

Comparteix el contingut!

Go to Top