L’increment de la taxa de terrasses es fraccionarà però perd la rebaixa de l’hivern

  • El ple ha estimat parcialment les al·legacions de l’ATC i Calella Centre Comercial i accepta que la pujada de la taxa s’apliqui en dos anys, però no que el preu es basi en l’estacionalitat turística

2024-06-08T16:26:02+01:0008/06/2024|

L’increment de la taxa de terrasses es farà de forma progressiva, pujant un 40% aquest any i l’altra meitat durant el 2025. És el que han aconseguit l’Associació Turística de Calella (ATC) i l’associació Calella Centre Comercial presentant al·legacions a la pujada de prop del 80% de la taxa, que el ple ha estimat de forma parcial.

No ha tingut tanta sort una altra demanda de les dues entitats, en la qual sol·licitaven que la taxa tingués en compte l’estacionalitat turística, fent que el preu fos diferent en funció del semestre i rebaixant-lo en la temporada baixa. De fet, així s’aplicava fins ara: de maig a octubre té un preu i la resta de l’any només es cobra el 50%. Segons l’alcalde, Marc Buch, l’Ajuntament ja fa esforços per “potenciar la desestacionalització del turisme” i ja es té en compte en el fet que la ubicació de la terrassa marca el preu, en funció de si es troba en una zona amb més o menys activitat econòmica, motiu pel qual l’han rebutjat.

La tercera petició dels representants del sector turístic i comercial també ha quedat desestimada, tot i que a mitges: demanaven que el calendari de la taxa s’ajustés a la tresoreria de les activitats i l’Ajuntament no té, actualment, aquesta possibilitat. Tot i així, en el mateix ple s’ha aprovat que, a partir del 2025, es pugui sol·licitat el fraccionament dels impostos a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, de tal forma que si que serà possible fer-ho a partir de l’any vinent.

El ple també ha desestimat les al·legacions d’un restaurador que demanava que el carrer Sant Joan, entre Església i Anselm Clavé, quedés fora de la zona 1, que és la que té la taxa més cara.

Sense consens polític

Igual que en els darrers debats sobre les terrasses, la resolució de les al·legacions no ha tingut consens entre els grups municipals. La majoria de l’oposició considera que l’increment és massa elevat; Estimem Calella planteja la creació d’una taula de treball que inclogui el sector turístic i comercial per tractar aquest tipus de temes i Calella en Comú Podem demana als empresaris de l’hostaleria que no “abusin” de l’espai públic amb les terrasses. Els Comuns són els únics que han donat suport al govern, mentre que ERC, el PP i la CUP s’han abstingut i Estimem hi ha votat en contra.

Un debat que s’ha retardat

Les terrasses han sigut tema de debat en tres plens consecutius. El mes de febrer, es van aprovar de forma inicial l’ordenança d’ocupació de la via pública i l’ordenança fiscal que regulava la taxa, però al ple de l’abril només hi va entrar la primera, que va quedar aprovada definitivament. Es va obviar esmentar què passava amb la taxa i que s’havien presentat al·legacions, de tal forma que han entrat en vigor en diferents temps tot i partir del mateix punt d’inici. No ha estat fins el juny que s’ha aclarit un increment molt criticat.

Comparteix el contingut!

Go to Top