Campanya Forestal

El Maresme es queda sense l’helicòpter bombarder dels Bombers aquest estiu

  • L'helicòpter s'ubicava cada estiu a Dosrius des de fa 20 anys, però enguany s'ha traslladat a Sant Feliu de Buixalleu

2024-06-11T10:24:32+01:0011/06/2024|

Els Bombers no tindran cap helicòpter bombarder al Maresme per aquesta campanya forestal. Des del 2003, la comarca disposava d’aquest mitjà aeria dels Bombers que estava situat a l’heliport del Parc de Bombers d’Estiu de Dosrius per a la intervenció immediata en cas d’incendi. Aquest helicòpter, el 50.42, l’han traslladat a Sant Feliu de Buixalleu.

Un altre helicòpter que cobria el Maresme, que estava situat a Maçanet de la Selva, també ha estat taslladat a una altra ubicació. Així, aquest estiu hi haurà 2 helicòpters bombarders (amb una capacitat de 1000 litres d’aigua) que cobriran la comarca però que estan més allunyats, situats a Sabadell i Sant Feliu de Buixalleu. També hi ha dos helictòpters de comandament, ubicats a Sabadell i Manresa.

Un estiu complicat

Els equips de prevenció i extinció d’incendis afronten aquesta campanya forestal, que va començar l’1 de juny, com una de les més llargues i difícils dels darrers anys, amb un risc molt elevat que es produeixin incendis de grans dimensions. Tot i les pluges d’aquesta primavera, que han mitigat els efectes de la sequera a la meitat nord del país, la situació continua sent molt preocupant al sud.

Segons informen els Bombers de la Generalitat, entre l’1 de gener i el 15 de maig, hi han hagut 1.750 incendis de vegetacióun 34% menys que el mateix període de l’any passat, gràcies a les precipitacions que han anat caient arreu des del mes d’abril.

Com en les darreres temporades, el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la Campanya Forestal 2024 a l’1 de juny i s’allargarà fins el 30 de setembre.

28 mitjans aeris disponibles

Els Bombers de la Generalitat s’han reforçat amb vint-i-dos mitjans aeris, per aquest estiu. La flota està integrada per 28 aeronaus: 6 helicòpters de comandaments, 3 helicòpters de rescat (un menys que el 2023), 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i ata (AVA). D’aquests últims, 5 són de càrrega en terra (amb base a Òdena, Reus i Alguaire) i 4 són ambifis (situats a Sabadell i Empuriabrava).

A més, en cas d’un gran incendi, els Bombers de la Generalitat també podran sol·licitar al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) els mitjans aeris necessaris i propers. En concret, 2 hidroavions amb base a Saragossa i Pollença; 2 helicòpters bombarders (bases d’Osca i Daroca-Saragossa), i un avió de vigilància i atac (aeròdrom de Son Bonet, a Mallorca).

Comparteix el contingut!

Go to Top