Bona part de Calella no va tenir llum ni accés al telèfon i a internet durant més de 12 hores, des de quarts d'una del migdia fins la matinada
Calella viu un dia caòtic per l’apagada general que ha afectat tot l’Estat
Els cossos d’emergències van haver de fer cinc rescats a persones atrapades en ascensors a Calella i molts comerços van tancar o van treballar sota mínims
Algun forn de pa va continuar obert col·locant lots al mostrador. (Foto: CalellaCOM)
Calella va viure un dilluns caòtic degut a l’apagada massiva que va deixar sense llum i telecomunicacions tot el país. Una situació totalment inèdita que va provocar molta incertesa entre la ciutadania i que va deixar persones atrapades en ascensors: els cossos d’emergències van haver de fer cinc rescats a Calella.
L’electricitat va marxar poc després de quarts d’una del migdia, deixant habitatges, comerços i tots els serveis sense llum, i va tornar de forma desigual a la ciutat. Mentre a part del carrer Església, el casc històric i el barri de Pequín ja tornaven a tenir electricitat a la tarda, a moltes altres zones no ha tornat fins la matinada.
Tot i que la llum i la cobertura s’han restablert, el servei de Rodalies continuava suspès a primera hora d’aquest dimarts; els primers trens no han començat a passar fins les 11h del matí. També la centraleta de trucades de l’Hospital i del CAP de Calella ha estat inoperativa durant bona part del matí, però aquest migdia ja torna a funcionar amb normalitat. Pel que fa a l’activitat sanitària, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ens gestor de l’Hospital i del CAP, afirma que només es van veure afectades 60 visites telefòniques per la caiguda de la xarxa però que es va poder mantenir la majoria de consultes i operacions i que es van atendre un miler de pacients. 15 de les visites que es van ajornar i que tenen caràcter preferent, com els preoperatoris, es reprogramaran per aquesta setmana i les 45 restants per al llarg de la setmana vinent.

L’electricitat va tornar de forma desigual, amb zones a les fosques i d’altres amb llum. (Foto: CalellaCOM)
Botigues i Ajuntament tancats
Algunes botigues van poder mantenir temporalment la seva activitat però sota mínims, col·locant punts de llum com llanternes, i els supermercats més grans que comptaven amb generadors van poder seguir oberts amb part dels fluorescents encesos i fins i tot cobrant amb targeta. La gran majoria d’establiments comercials, però, van abaixar la persiana, un fet que no va ser gens fàcil: moltes són elèctriques i les van haver de forçar manualment. En algun aparador, es podien veure rètols que informaven que havien tancat degut a l’apagada.

Alguns comerços mostraven cartells de l’apagada. (Foto: CalellaCOM)
També va tancar l’Ajuntament cap a les tres de la tarda, col·locant un cartell a la porta anunciant que era per “força major” i que per qualsevol urgència, els ciutadans es podien adreçar cap a la Policia Local. Però els agents que patrullaven pel carrer desconeixien si s’havia activat el DUPROCIM, el Document Únic de Protecció Civil Municipal, que recull com actuar en casos d’emergències, i fins i tot desconeixien la seva existència tot i que són una part fonamental de l’organigrama municipal d’emergències en ser el Grup Local d’Ordre i Avisos a la població.

L’Ajuntament també va informar amb un rètol que tancava. (Foto: CalellaCOM)
Ràdios i piles esgotades
El tall en el subministrament va afectar Catalunya, pràcticament tot l’Estat excepte les Illes Balears i diversos països europeus, com Portugal, provocant el caos a tot arreu. La manca de cobertura, deixant sense línia de telefonia i d’internet tots els telèfons mòbils, va generar també una apagada informativa que només es podia suplir amb un element que ja molta gent no tenia a casa: les ràdios a piles. Això va provocar que s’esgotessin tant les ràdios com les piles a moltes botigues i supermercats de Calella. També altres productes com els aliments en conserva, la llet i, de nou, el paper de vàter -com ja va passar durant la pandèmia-, van ser alguns dels aliments que la gent més va comprar.