Com ens arriba l’electricitat a Calella? Les interioritats del seu funcionament

  • L’electricitat ens arriba des de Sant Celoni

  • El dia de l’apagada, la subestació de Calella va recuperar l’electricitat a les 15h, però es va trigar fins a 12 hores més per restablir el subministrament fins a l’últim client de la ciutat

La subestació de Calella, situada al darrera de la deixalleria al camí cap al Cementiri Pins de la Creu, té dos transformadors visibles a simple vista -estan a l’exterior- i de qui depenen més de 31 mil clients de l’Alt Maresme. Funciona de forma automàtica.

Subestació elèctrica de Calella

2025-05-04T08:51:56+01:0004/05/2025|

Calella té una subestació elèctrica propietat d’Endesa que transforma dues línies d’electricitat amb capacitat per transportar 185 megawatts (MW) de la subestació de Sant Celoni fent una anella que conformen les subestacions, per ordre, de Mataró (2×131,6 MW), Arenys de Mar (66 MW), Calella i Tordera (118,7 MW). De fet, és una pràctica habitual en aquest tipus d’instal·lacions fer anells de tensió per respondre sobre una possible eventualitat en alguna de les línies. Es tracta de traçats aeris amb torres d’alta tensió que tenen una alçada d’almenys 100 metres, ben visibles dins del terme municipal per damunt de l’autopista. A Calella en tenim 6.

L’anell Sant Celoni – Arenys – Calella – Tordera. (Font: Red Eléctrica)

La subestació de Sant Celoni, al seu temps, també conforma una anella amb Sentmenat, Salt-Bescanó i Vic, i al mateix temps, aquesta anella s’alimenta de les centrals hidroelèctriques del nord-oest de Catalunya; pel nord, de la línia de molt alta tensió provinent de França; i, pel sud-oest, de la línia de molt alta tensió que s’enllaça amb Ascó. Així doncs, l’electricitat que consumim a Calella ve generalment de l’hidràulica, la nuclear o de la que es compra a França. I evidentment, de les fotovoltaiques particulars que injecten electricitat a la xarxa en baixa tensió.

La subestació de Calella serveix l’electricitat a Calella, Sant Pol, Pineda, Santa Susanna, Tordera, Canet, Sant Iscle i Sant Cebrià, abastant a 31 mil clients actualment. Està a la meitat del seu rendiment, després de modificacions que van elevar-ne el voltatge des de 110.000 volts als 220.000 actuals entre els anys 2013 i 2018. La modificació va permetre transportar el doble d’energia ja que abans estava al límit. Els canvis també van permetre monitoritzar remotament la subestació i poder commutar els enllaços de Tordera -que normalment és on estem connectats- o Arenys de l’anella, és a dir, canviar-los entre ells. Quan a vegades ens trobem amb talls elèctrics que duren minuts, acostumen a ser commutacions d’aquesta anella, sigui per manteniment programat o per mal funcionament d’algun element.

Mode d’emergència i desconnexió

Dilluns passat, dia que serà recordat per tothom per l’apagada general de més de 12 hores, en el moment en què es va produir la incidència que afectava el sistema elèctric ibèric, la subestació de Calella va entrar en mode d’emergència, com la majoria d’infraestructures similars. Això vol dir que, en el moment de perdre el subministrament de les dues línies, es va desconnectar automàticament, estenent el “zero elèctric” als 31 mil clients que depenen d’aquesta subestació. No hi havia alternativa per a poder subministrar electricitat i el protocol inclou la desconnexió. Val a dir que aquesta subestació es controla automàticament a través d’interruptors pneumàtics automàtics que permeten derivar el corrent provinent de Sant Celoni a través dels enllaços de Tordera o d’Arenys. En casos més critics, com en subestacions que tenen com a clients indústries química o infraestructures molt crítiques, tenen generadors dièsel de recolzament.

Precisament, les dades de la monitorització d’aquests enllaços són els ara s’estan analitzant a la comissió que ha creat l’Estat per comprovar què és el que va passar durant els 5 segons que el sistema ibèric va deixar de subministrar electricitat a la majoria de subestacions.

De la subestació fins als transformadors que tenim a la ciutat, en surten dues línies de mitja tensió, una d’elles soterrada de 25.000 volts i una altra de 10.000 volts fins als transformadors que tenim als carrers. Totes aquestes alimenten els transformadors en un sistema en forma de malla. D’aquesta manera, un problema en un transformador es pot aïllar i afectar el mínim de clients possibles.

Línies elèctriques dels carrers que alimenten els transformadors de Calella. (Font: ADEDMA)

L’Hospital, dels primers en tenir electricitat

A mesura que Red Eléctrica, la operadora nacional que gestiona la xarxa de transport de l’electricitat, anava plantejant l’encesa per sectors de l’energia, va decidir donar subministrament prioritari als hospitals i als centres de telecomunicacions. Val a dir que de la subestació de Calella en depenen l’Hospital Sant Jaume i dos centres de telecomunicacions importants: un d’ells és la zona d’antenes de televisió i ràdio de Can Carreras, que també suporta les comunicacions al nord del Maresme de la Xarxa RESCAT, la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya dissenyada per proporcionar cobertura als cossos i col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya; per altra banda, l’estació de navegació aèria situada al turó de la Punta de Garbí que dona suport als avions en fase d’aterratge a l’Aeroport del Prat i que es coneix popularment com “l’ovni” per la seva curiosa forma rodona.

Aquests tres punts prioritaris van començar a rebre electricitat a partir de les 18h. Per altra banda, l’Hospital de Blanes -gestionat per la Corporació del Maresme i la Selva igual que el de Calella-, que depèn de la subestació de Tordera va rebre electricitat tres hores abans ja que en aquest cas Tordera també està connectada amb Salt i Bescanó a través d’una altra anella; Bescanó és on hi ha la línia de molt alta tensió que ve de França. Fer-la arribar fins a Calella era massa distància de cable, fet que implica caigudes molt altes de tensió i està descartat.

Tornem a Calella. Per donar electricitat en aquests tres punts crítics, però, no n’hi ha prou en alimentar els transformadors que en depenen, ja que l’excedent d’energia que s’hi transportava s’hauria perdut o, pitjor encara, podria haver malmès el resta de la xarxa encara més. Per aquest motiu, tot un seguit de transformadors col·locats a la zones colindants de l’Hospital de Calella van començar a rebre electricitat i al mateix temps els clients que en depenen. Per això el casc històric, el barri de Pequín i part del carrer Església va tenir llum a la tarda, tot i que la resta de la ciutat continuava a les fosques. El mateix va passar a Can Carreras.

A mesura que anava passant el dia, Endesa -propietària de la línia de mitja tensió que alimenta els transformadors de la ciutat, i els mateixos transformadors-, anava activant-los a mesura que Red Eléctrica (l’empresa que gestiona la xarxa) li indicava. En aquest sentit, a partir de les 23h, la part alta de la ciutat -per damunt de la N-II- va rebre subministrament elèctric, al centre va arribar de matinada, cap a la 01h del dimarts i, a les zones més allunyades, cap a les 03h.

Finalment, la subestació de Calella va tornar a la normalitat l’endemà dimarts, un cop restablerta la connexió amb Sant Celoni a través de l’anella que la uneix amb Mataró, Arenys de Mar i Tordera.

Comparteix el contingut!

Go to Top